Achter de Meermin in 2001

Achter De Meermin is de officieuze naam voor het toiletgebouwtje bij de Game Gallery in Ruigrijk. Lange tijd was deze toiletgroep naamloos. De naam is geïntroduceerd door het Wonderlijke WC Web in een kennelijke verwijzing naar de ligging van het gebouwtje aan de achterzijde van horecapunt De Meermin. Tegenwoordig duidt de Efteling hem in de Efteling-app aan als Toiletten Meermin.

Omschrijving

Interieur in 2014

Het eenvoudige rechthoekige gebouwtje is uitgevoerd in witgepleisterde muren met een puntdak, en heeft de bekende Pieckse kleurstelling voor het houtwerk. Het gebouwtje en het sanitair zijn naast een buitenlantaarn verstoken van enige aankleding, wat de associatie oproept met een toiletgebouw op een willekeurige camping. Via een smal paadje haaks op de beide voetpaden aan linker- en rechterzijde van het gebouw kan de ingang bereikt worden. Langs dit paadje staan ruim bankjes opgesteld om het wachten op een toiletterende kennis te veraangenamen.

Naast de standaardtoiletfaciliteiten is er ook een aparte babyverschoonruimte aanwezig.

Geschiedenis

Op de plattegrond begin jaren 70.
Het oorspronkelijke gebouw achter de Game Gallery

De eerste toiletgroep op deze plek werd waarschijnlijk rond 1968 geopend. Toen werd Ingang Oost aangepast naar aanleiding van de komst van de spoorweg van de Stoomtrein. Het toiletgebouw kwam tussen de entree en het Zwembad te liggen. De toiletgroep is vanaf begin jaren 70 op de parkplattegrond aanwezig. Na de ontwikkeling van het Ruigrijk, met o.a. de komst van de Python en naastgelegen Game Gallery, is het toiletgebouw gehandhaafd.

Huggies Babyroom

In 1987 werd het vanwege de toegenomen bezoekersaantallen aan dit parkdeel grondig verbouwd en werd het toiletgebouw van de grond af opnieuw opgebouwd. Hiermee kreeg het zijn huidige vorm en indeling. In 1989 werd ervoor een horecapunt gebouwd, dat in 1993 middels een aanbouw en schutting tot één doorlopend geheel met het toiletgebouw werd. Sindsdien is er aan de uiterlijke situatie niets veranderd.

Vanaf 1999 werd deze door luierfabrikant Huggies (Kimberly-Clark) gesponsord, en was deze faciliteit onder de naam "Huggies Babyroom" op de bebording en plattegrond aanwezig.

2009: Extra capaciteit

Achter De Meermin beleefde zijn voorlopige zwanenzang in 2009. Vanwege de sloop van De Likkebaerd werden hier mobiele toiletwagens neergezet om het verlies aan wc-capaciteit op te vangen. Met de opening datzelfde jaar van de nieuwe toiletten in Station de Oost is het gebouwtje gesloten. Het is vijf jaar lang gesloten geweest, maar het gebouw bleef staan. In juli van 2014 opende het weer, in nagenoeg ongewijzigde toestand. Sindsdien is het tijdens het hoogseizoen vaak open.

In de herfst van 2019 werd zelfs wat extra decoratie aangebracht: op de klepraampjes werd aantal decoratieve patrijspoortjes geplakt met daarin een tafereel met de Monstervis van Pinokkio op open zee en de meeuwen van dat sprookje.