Ingang Oost op de Automatische Informateur. Te zien is het oversteekje waarmee alleen het zwembad bereikbaar is.

Ingang Oost is een voormalige ingang van de Efteling en het Zwembad, gelegen in de zuidoosthoek van het park, met toegang vanaf de kruising Horst - Eftelingsestraat.

Er is al een ingang op deze locatie in ieder geval vanaf 1953, toen deze al toegang gaf tot het zwembad. In 1956 wordt het parkeerterrein flink uitgebreid tot 'Parkeerterrein Oost I', inclusief een hondenkennel, en een jaar later wordt hier ook een toegangspoort tot het park gebouwd. Via een speciale oversteek over het wandelpad kon men wel het openluchtzwembad, maar niet het verdere park binnenkomen. In 1959 wordt de ingang voorzien van kaartjesautomaten.

P-oost in 1972

De ingang werd in 1968 aangepast naar aanleiding van de komst van de spoorweg van de Stoomtrein. Waarschijnlijk werd op dat moment ook het toiletgebouw nu bekend als Achter De Meermin bij deze ingang gebouwd.

Bord "Efteling - Ingang Oost" aan de Horst, 1971

In latere jaren fungeerde Ingang Oost als een extra ingang voor het gehele park op drukke dagen in het hoogseizoen. Met de komst van de Python en het Oosterpark is de ingang met z'n bijbehorende parkeerplaats in 1980 verdwenen. Het gebouw van Achter de Meermin is het enige dat resteert van deze voormalige ingang.

In de jaren 00 werd de ongeveer op deze plaats gelegen Ingang Villa Pardoes nog wel eens ingezet bij grote drukte.