Het Ruigrijkplein in 2020 vanuit de lucht bezien

Het Ruigrijkplein of Pythonplein is het plein waar de Python, Station de Oost, d'Oude Tuffer, De Halve Maen en de Game Gallery te vinden zijn.

Geschiedenis

Het plein bestaat sinds 1981 toen in deze hoek van het park de Python gebouwd werd. Hiervoor was het terrein de parkeerplaats behorende bij Ingang Oost.

Tot 1985 werd het snel ontwikkeld met de komst van allerhande nieuwe attracties, naast bovengenoemde ook nog de inmiddels verdwenen Polka Marina en snackrestaurant De Likkebaerd. De aanblik bleef daarna vijfentwintig jaar min of meer ongewijzigd. In 2009 kwam daar verandering in met de komst van Station de Oost. Door het slopen van Polka Marina in 2021 kwam er weer een extra stukje plein beschikbaar.

De naam

Het Zeven Pleinen Festijn noemde het plein in 2012 nog Station de Oostplein, omdat de zomeravonden-act Olijke Kruiers op dat moment tussen Station de Oost en de fontein optraden. Een jaar later werd de act enkele tientallen meters verplaatst richting de Oude Tuffers en werd de naam Ruigrijkplein weer gebruikt. In editie 2016 werd het omgedoopt tot Stationsplein.