In de Noordpool
In-de-Noordpool.jpgNoordpool.jpg
In de Noordpool
Geopend 1955
Gesloten 1978, sloop 2015
Ontwerp Anton Pieck (bord)
Opgevolgd door Pinokkio
Vorige Roodkapje
Volgende Kapitein Gijs
Sprookjesbos, overzicht
In vroeger tijden, nog ongestuct en naamloos

In de Noordpool (eerder In Den Noordpool) was een horecapunt op de Sprookjesbosroute. Dit balieverkooppuntje is geopend in 1955 en werd gesloten in 1978. Het gebouwtje was echter tot oktober 2015 nog te vinden op de Sprookjesbosroute tussen Roodkapje en Kapitein Gijs, op de plek waar in 2016 Pinokkio zal openen.

In de Noordpool was een rechthoekig gebouwtje met een bemost zadeldak dat aan de voor- en achterkant overstak. Onder de oversteek aan de voorkant bevonden zich over de volledige breedte donkerbruin gebeitste houten luiken. Opmerkelijk genoeg waren aan de voor publiek onbereikbare achterkant dezelfde luiken aanwezig, zij het met een deur ernaast. De muren waren typisch Piecks aangesmeerd. Aan de rechterzijkant zat nog een deur met ernaast een lantaarn. Tussen het huisje en Kapitein Gijs, hier in 1973 geplaatst om het afval van de verkochte waar te kunnen verwerken, stond een muur met een dubbele houten poort, die het geheel tot een knus pleintje maakte.

Midden boven de uitgifteluiken prijkte tot de sloop in 2015 nog steeds het fraaie naambord: de naam van het horecapunt op een sierlijk lint, daarboven een illustratie die een fiks zeilschip toonde te midden van grote ijsbergen en aan weerszijden twee ijsberen, elk op een schots. Ook de Poolster ontbrak niet. Het bevroren schip voerde opmerkelijk genoeg de Brabantse vlag.

Het Kabouter-Tuinspreekuur

Aangezien voor de naam verder geen aanknopingspunten in de omgeving zijn, rijst het vermoeden dat hier misschien wel ijs verkocht werd. Veel informatie is daar niet over, want de luiken zijn al sinds 1978 gesloten. De nabijheid van horecapunt Kogeloog bij Langnek zal hier vast mee te maken hebben, alhoewel de komst van het Spookslot en het daarbij behorende horecapunt Witte Walvis in dat jaar misschien ook een factor was.

Niettemin is het gebouwtje inclusief naambord lang blijven staan en zelfs nog infrequent voor andere doeleinden in gebruik geweest. In oktober 1999 werd er elke zaterdag een 'Kabouter-Tuinspreekuur' gehouden, waarbij leden van de Tuindienst vragen van bezoekers over groenverzorging beantwoordden. In 2000 werd het gebouw opgeknapt en het bord op het dak opnieuw geschilderd. Ook werd er dat jaar een geluidseffect toegevoegd. Als je langs het gebouwtje liep hoorde je binnen een jolige drukte. Als je de deurklink beroerde verstomde het rumoer even, er werd geroepen "Er is iemand aan de deur!" waarna het gelag weer aanving.

Wetenswaardigheid

  • De Noordpool is de naam van een mobiele ijskar op een ontwerpschets van Anton Pieck.