Het Sprookjesbos-bord, links van de Heksenpoort

Het Sprookjesbos-bord is het bord naast de Heksenpoort, dat extra de aandacht vestigt op de aanwezigheid van de ingang van het Sprookjesbos. Het bord werd in 1985 toegevoegd.

Omschrijving

Dit bord met haut-reliëf, waarbij de voorstelling op het bord zeer volumineus is, toont een collage van de skyline van het Sprookjesbos en enkele figuren. Het zit in een houten frame en is bevestigd op een laag bakstenen muurtje. Boven het bord is een spotje bevestigd om het ook in het donker zichtbaar te maken. Op het muurtje voor het bord is genoeg ruimte om te zitten. Er wordt dan ook regelmatig op dit muurtje geposeerd. Oorspronkelijk zaten er aan weerszijden groene metalen kruldecoraties aan het bord. Deze zijn ergens in de jaren negentig verwijderd.

Voorgrond

Op de voorgrond zijn twee kabouters te zien die naar rechts lopen, richting de ingang van het Sprookjesbos. Onder hun rechterarm dragen ze een houten bord met de tekst 'Sprookjesbos' in het Anton Pieck-lettertype. De kabouter met de rode muts heeft daarbij ook een houten hamertje vast. Op het bord zit een kraai met een penseel in zijn snavel. Het is niet helemaal duidelijk welke figuur deze moet voorstellen, maar in het Sprookjesbos zijn op bepaalde plekken kraaien te vinden.

Skyline

We zien in de skyline op het bord, van links naar rechts, een paddenstoel, de toren van de Indische Waterlelies (die sinds 2004 niet meer in het Sprookjesbos staat), Langnek, het huisje van de heks uit Hans en Grietje, de voorzijde van het huisje van Vrouw Holle (het vroegere Sprookjesmuseum), het kasteel van Doornroosje op een hoge rots, met ernaast het torentje van Genoveva, nog een paddenstoel, het huisje van de grootmoeder van Roodkapje, een toren van het paleis van de Fakir en de toren van de Magische Klok.

Winter Efteling

Sinds de winter van 2008/2009 is er van het Sprookjesbos-bord ook een winterse. Hierop is Vrouw Holle toegevoegd. Zij klopt bovenaan het bord sneeuw uit over de overige figuren. Vreemd is dat haar huisje ook op de voorstelling onder haar staat afgebeeld. De wolken zijn verdwenen en de lucht is een lichtere tint blauw. De bomen zijn kaal en op de daken van alle gebouwen ligt een dikke pak sneeuw, evenals op de grond. Langnek draagt groene oorwarmers, de kabouters dragen handschoenen zonder toppen en de kraai een groene sjaal. Het penseel in de snavel mist hier.

Ontwerp

Het bord is een ontwerp van Ton van de Ven, die zich liet inspireren door een bekend affiche van Anton Pieck voor het Sprookjesbos dat onder andere gebruikt werd op de folder van 1968. Hierop staat, in plaats van de twee kabouters, de kraai en het bord, Kleine Boodschap op de voorgrond en boven de skyline vliegen de gekleurde duiven uit het sprookje van het Bruidskleed van Genoveva, maar voor de rest is de afbeelding vrij gelijk.