Soldatenpoort
Rechterhelft van de poort
Geopend 1954
Ontwerp Anton Pieck
Vorige Pinokkio
Volgende Rode Schoentjes
Sprookjesbos, overzicht

De Soldatenpoort of Wachterspoort is de afsluiting van de tweede, (achter)ingang van het Sprookjesbos. Deze poort sluit aan op het begin van de Pardoes Promenade. Via deze poort betreed je het Sprookjesbos halverwege de Sprookjesbosroute, vlak voor De Rode Schoentjes.

De poort bestaat uit een dubbel houten hek, geflankeerd door twee bakstenen zuilen. Op elk van de zuilen staat een beeldje van een soldaat, in Huzarenachtige kledij: een rode jas met gouden ornamenten en een grote zwarte bontmuts met een gouden veer. Hij houdt zijn geweer voorzien van bajonet rechtstandig voor zich.

De Soldatenpoort heeft lange tijd toegang gegeven tot het in 1954 geopende Anton Pieckplein, op de plek waar nu de Muzikantenpoort te vinden is. Jaren later, ergens tussen 1967 en 1972, werd de poort verplaatst naar de huidige locatie.

Sinds Winter Efteling 2011-2012 is er een winterversie van de beeldjes met sneeuw, ijspegels aan de snor en bontrandjes aan de kleding. Deze winterversies van de soldaten zijn tijdens de bouw van Pinokkio in de winter 2015-2016 ook geplaatst op een tijdelijke Sprookjesbosingang (te bereiken via het bij die gelegenheid publiek toegankelijke dienstpad achter Polles Keuken). De originele Soldatenpoort was in deze periode afgesloten.

De poort werd enkele weken voor de opening van het sprookje Pinokkio wat verplaatst ten opzichte van zijn vorige plek in deze hoek van het bos. Sinds maart 2016 ligt de Soldatenpoort daardoor enkele meters dichter bij de Rode Schoentjes. De splitsing van voorheen is nu een Y-splitsing vanaf Pinokkio, waarbij het pad richting de Soldatenpoort in een bocht om de vijver met de Monstervis loopt.