Uitgang Sprookjesbos
Uitgang Sprookjesbos vanaf buiten het bos bezien
Uitgang Sprookjesbos vanaf buiten het bos bezien
Geopend 1974
Vorige De Chinese Nachtegaal
Sprookjesbos, overzicht

De Uitgang Sprookjesbos bevindt zich na de Siertuin en ligt naast souvenirwinkel In den Ouden Marskramer.

Het sprookje De Chinese Nachtegaal is het laatste op de Route Sprookjesbos. Wandel je vanaf daar verder dan passeer je nog het beeldje met het opschrift "Tien jaar Kindervreugde" en direct daarna loop je door een gemetselde en aangesmeerde poort waarmee je het Sprookjesbos officieel verlaat. Bovenop de zuilen van de poort staan helder beglaasde lantaarns met drie gloeilampen elk, en tussen de pijlers bevindt zich een sierlijk stalen hek waarmee het bos aan deze kant gesloten kan worden. De tekst 'Uitgang Sprookjesbos' vinden we op de laatste houten wegwijzer vlak voor de poort aan de binnenzijde, en is ook op beide pijlers aan de buitenzijde aangebracht. Dit laatste om te voorkomen dat mensen aan de verkeerde kant naar binnen wandelen.

Eenmaal de poort door kun je de souvenirwinkel induiken of via een naar rechts buigend pad weer richting Carrouselplein lopen. Je bent dan binnen een paar stappen weer bij de Ingang Sprookjesbos waar voor de meeste bezoekers van het bos de wandeling begon.

Geschiedenis

De poort op de plattegrond van 1975

Bij de bouw van het Sprookjesbos waren de sprookjes aan het Herautenplein de laatste op de route en werd de Prinsenpoort beschouwd als de uitgang van het bos. Toevoegingen als de Fakir en Indische Waterlelies zorgden dat de uitgang na de Siertuin kwam te liggen.

De huidige pijlers werden opgetrokken toen de Sint Nicolaasplaets geopend werd in 1974. Destijds lag de uitgang van het Sprookjesbos aan een groot plein, waarbij rechtstreeks en rechtdoor overgestoken kon worden richting Het Witte Paard. Door de verlenging van het spoor van de Stoomtrein in 1984 kwam de poort in een hoek te liggen en moet men eerst de bocht naar rechts nemen langs de toen gebouwde muur bij het spoor. De lage muur waar de poort zich in bevindt verbond oorspronkelijk Uitgang Sprookjesbos in een directe lijn met de poort van de Sint Nicolaasplaets. Bij de bouw van de naastgelegen Marskramer in 1977 werd de muur verbonden met dat gebouw.

In 1999 werd vlakbij de Uitgang Sprookjesbos de Chinese Nachtegaal gebouwd, zodat je daadwerkelijk van begin tot eind sprookjes tegenkomt op de route. In 2017 werd op de naastgelegen vuilnisbak een tekst en een pictogram bevestigd om bezoekers te wijzen op de rookzones. Uitgang Sprookjesbos wordt namelijk, paradoxaal genoeg, ook veel gebruikt als ingang.