De ingang tot Station Sprookjesbos aan het Herautenplein, tussen de overkapping en de grot van Sneeuwwitje

Station Sprookjesbos is samen met Station Noord het allereerste treinstation van de Efteling Stoomtrein Maatschappij, gelegen aan de rand van het Herautenplein op de plek waar tegenwoordig het sprookje van Tafeltje-dek-je en het kasteeltje van de Stiefmoeder van Sneeuwwitje staan.

Het station werd ontworpen door Anton Pieck. Vreemd genoeg was het, gezien vanaf het Herautenplein, gepositioneerd aan de overkant van het spoor - mogelijk konden bezoekers nadat de trein was gearriveerd niet meer in of uit de rij komen. Het is geopend in 1968 en deed dienst tot 1974, toen Station Marerijk een paar honderd meter verder opende. Station Noord bleef nog wel gewoon in dienst.

De aanleg van Station Sprookjesbos in 1968

De aanleg van het 1800 meter lange spoortraject gaat niet gemakkelijk: Burgemeester R.J.Th. van der Heijden wil niet dat er bomen gekapt worden,[1] en dat gebeurde ook niet totdat de trein op het spoor stond. Piet Schapendonk vertelt daarover:[2]

Van der Heijden hadden wij in de achterste wagon gezet en voorop de stoomlocomotief zat een man met een motorzaag. Iedere keer als er een tak in de weg zat, lieten wij de stoomfluit gillen om het geluid van de zaag te overstemmen.

  1. Efteldingen (personeelsblad): 'Typisch Efteling: sporen, stations en haltes' (2009)
  2. Henk vanden Diepstraten: 'De Efteling/Kroniek van een Sprookje' (2002), Tirion, pag. 59