Voorgevel van het Sprookjesstation
Sprookjesstation en nieuwe remise in aanbouw in 1998

Het Sprookjesstation is een in 1999 in gebruik genomen treinstation, waar verschillende sprookjesfiguren op de trein aan het 'wachten' zijn. De Stoomtrein stopt hier niet. Het Sprookjesstation werd in zijn geheel ontworpen door Ton van de Ven.

Volgens een groot bord heet dit station Marerijk (terwijl de trein even later wél stopt op dat andere Station Marerijk). Op het perron van dit station kunnen passagiers van de trein, die in de korte tijd dat de trein voorbij rijdt goed opletten, elf figuren ontdekken. Achterin zit Holle Bolle Gijs samen met een kabouter op een bankje - het gewicht van Gijs doet de kabouter verschrikt kijkend de lucht in gaan. Een perronopzichter houdt een spiegelei omhoog en blaast op zijn fluit. De Gelaarsde Kat en een heks staan ook op de trein te wachten, alsook een groepje Laven: Oermoeder Lot met een andere volwassen Laaf, twee Larfjes en twee Lummels.

Buitenperonnetje voor de ingang

De achterzijde van het station is gelegen aan het Sprookjesbos maar was lange tijd hiervandaan niet te zien. Pas met het 'planten' van de Sprookjesboom kwam het gebouw enigszins in het zicht te liggen. Sinds de opening van de Nieuwe Kleren van de Keizer lopen bezoekers er vlak langs. Gelukkig was het gebouw altijd al ook aan de achterzijde netjes afgewerkt.

Tijdens de Winter Efteling krijgen sommige figuren warmere kleding aan zoals een shawl of bontkraag, anderen hebben een hulsttakje opgespeld en de kinderwagen is dan versierd met een groene slinger. Op het perron is ook een kerstboom opgesteld en aan de muren hangen kransen.