Lot met twee larfjes

Een larfje is een baby-laaf.

De larfjes zijn te bewonderen in Lot's Kraamhuys, waar ze verzorgd worden door Oermoeder Lot. Ook op het Sprookjesstation is Lot te zien, vergezeld van twee larfjes. De larfjes zijn hierbij steeds te vinden in kegelvormige gevlochten manden, en worden gevoed met druivensap (Larvenlebber) rechtstreeks uit een druivenpers of met een verder ongedefinieerd drankje uit een kokosnootspeen.

Larf Lach in het Kraamhuys

Nieuwe larfjes worden naar men zegt gebracht door de Liervogel. Een larfje wordt vervolgens door Lot van Lotje getikt waardoor hij een laveltje krijgt.

In Lot's Kraamhuys krijgen de Larfjes verse Larvenlebber te drinken. Wanneer Moeder Lot in zeer uitzonderlijke gevallen de Larfjes Oermoedermelk geeft, kan het zijn dat de lavenlach optreedt. Alle Larfjes en Laven beginnen dan onophoudelijk te lachen. Dit kan opgelost worden doordat de Slaaplaaf een slaapliedje zingt; aldus Verhalen en liedjes over Het Volk van Laaf.

In het dierenrijk is de larve het stadium tussen het ei en de volwassen vorm bij een groot aantal diersoorten, waaronder vissen, insecten en amfibieën. Voorbeelden zijn de rups voor de vlinders, de made voor vliegen en het kikkervisje voor kikkers.

Alternatief logo voor het Volk van Laaf met larfje, gebruikt voor souvenirs

Sinds 2005 decoreert een reliëfje van een lachend larfje (met een witte doek om het hoofd geknoopt) de rieten prullenmanden in het Lavenlaar.