Een Klein Duimpje-prullenmand
Ontwerp van de mand

Een Klein Duimpje-prullenmand is een mand aan een groen paaltje met een ornament in de vorm van een Klein Duimpje die met zijn zevenmijlslaarzen aan naar links loopt, met daar onder een lint met het opschrift papier hier! in Gotische rode letters. De manden zijn bedoeld om afval in te deponeren. Het verzoek 'papier hier!' krijgen we natuurlijk ook van Holle Bolle Gijs.

Ze zijn ontworpen door Anton Pieck en al sinds begin jaren vijftig aanwezig in de Efteling. Op een ontwerptekening die o.a. in Kroniek van een Sprookje te zien is, staat het jaartal 1953 te lezen. Tot het midden van de jaren negentig waren de manden verspreid door heel de Efteling te vinden, maar de populatie is in recente jaren teruggebracht. Metalen behuizingen waar verrijdbare kliko's in kunnen worden geplaatst worden sindsdien in het grootste deel van het park gebruikt, omdat deze afsluitbaar zijn waardoor stank en insecten geen kans krijgen.

De manden zijn voornamelijk nog te vinden in het Sprookjesbos, maar zijn daarbuiten ook nog te vinden op het Wensbron-eiland en voorheen op de wandelroute over de Piraña. Wel staan op veel plaatsen nog losse rieten manden, zonder bordje, bijvoorbeeld in wachtrijen en op grasvelden.

Het melkmeisje

Speeltuinornament2.jpg

Pieck ontwierp een alternatief dat ook in het park werd gebruikt. In plaats van een lopende Klein Duimpje een boerinnetje of melkmeisje in klederdracht dat een stuk papier vasthoudt met de tekst Hebt U doos, papier of krant/Gooit U ze in deze mand. Deze prullenmanden werden rond begin jaren tachtig verwijderd of vervangen door Klein Duimpje. In 2007 keerde het ornament terug boven de manden in de nieuwe nostalgische speeltuin Kindervreugd.


Larfje

Larfjeprul.jpg

In januari 2005 zijn in het Lavenlaar op de prullenmanden ornamenten bevestigd van een lachend Larfje, een baby Laafje, met een witte doek op z'n hoofd geknoopt. Hierop staat wel de tekst "Papier hier!". Het larfje is een ontwerp van Michel den Dulk.


Wetenswaardigheden

  • In de winter van 2010 waren miniatuurversies van de prullenmanden te koop bij de Intratuin, zodat je vrij precies je eigen winterse Sprookjesbos kon nabouwen.