Kleyne Klaroen
Kleyne Klaroen 1993.jpg
De Kleyne Klaroen in 1993
Locatie Marerijk
Type balieverkoop
Assortiment banket
Geopend 1965
Verbouwd 2000
Kassa's 1
Terras ja
Horeca

De Kleyne Klaroen is een overdekte balieverkoop voor hartige en zoete broodjes en koeken aan de noordzijde van het Herautenplein in het Sprookjesbos, naast Assepoester. Het werd oorspronkelijk geopend in 1965, maar danig uitgebreid in 2000.

De Klaroen is een knus Piecks huisje dat tegen de buitenmuur van het Herautenplein gebouwd is. De houten deuren in gebroken wit, de ramen die zijn opgedeeld in kleine ruitjes, en de balies aan de buitenzijde geven het huisje een gezellige ouderwetse uitstraling. Het formaat helpt daar ook aan mee. De horecagelegenheid is weliswaar redelijk klein, maar door de zijdeur, in het verlengde van de kassa, wordt het binnen niet snel te krap. Bezoekers worden hier ook op drukke dagen in het algemeen snel geholpen.

Buiten het huisje is een aantal zitplaatsen te vinden onder een overkapping. Rechts is ook voorzien in een rookzone. Daarnaast zijn er een behoorlijk aantal bankjes verspreid over het Herautenplein, waarbij vooral de bankjes nabij de Magische Klok populair zijn onder Efteling-liefhebbers. De Kleyne Klaroen heeft tevens zijn eigen Holle Bolle Gijs: Opa Gijs. Het gebouwtje kan beleverd worden via de achterzijde. Vanaf de dienstspoorwegovergang achter De Nieuwe Kleren van de Keizer leidt een dienstpad naar de achterkant van de Kleyne Klaroen waar zich ook een personeelsterrasje en vuilcontainers bevinden. Dit pad geeft ook toegang tot de twee grote deuren op het plein van de Indische Waterlelies.

Een klaroen is een soort trompet, natuurlijk verwijzend naar het instrument van een heraut.

Kleyne Klaroen totaaloverzicht vanaf het Herautenplein

Assortiment

Het sprookje van het Bruidskleed van Genoveva verteld op een bordje

In de Kleyne Klaroen zijn allerlei kleine versnaperingen te halen, om te midden van de wandeling door het Sprookjesbos uit te kunnen rusten. Momenteel is de Kleyne Klaroen de enige vaste horeca van het bos, vroeger kon men ook terecht bij Kogeloog bij Langnek en In de Noordpool vlakbij Roodkapje. De lekkernijen bestaan hier uit een gezellig bakkersassortiment, bestaande uit hartige hapjes als saucijzen- en worstenbroodjes, en zoetigheden als brownies, wafels, appelflappen, gevulde koeken, donuts en lolly's, maar ook ijs, frisdrank en verschillende warme dranken. Uniek zijn de zakjes duivenvoer die hier sinds lengte van dagen verkrijgbaar zijn, om de gekleurde duiven op het plein te voeren. Dat sprookje is ook na te lezen op een bordje in de winkel.

Geschiedenis

Schets van de Kleyne Klaroen met daarnaast de Ingang naar de Indische Waterlelies

De Kleyne Klaroen bestaat sinds 1965 en was toen een gewone counter. Anton Pieck ontwierp het als een klein souvenirwinkeltje tegen een afgebrokkelde muur, een vloer met 'flagstones' en een houten luik aan de voorzijde. De geschiedenis als uitgiftepunt is nog goed zichtbaar: aan de binnenzijde van de ramen kan men zien dat deze vroeger volledig uitneembaar waren en er zijn nog enkele balies aan de buitenzijde van het gebouw. Het horecapuntje was altijd naamloos, al stond het in de jaren tachtig nog wel eens aangeduid als De Heraut. In die tijd kon men er vooral kleine souvenirs kopen als de verrassingszak en het fotoboekje. In 1970 werd Opa Gijs naast de horeca geplaatst. In 1982 wordt het huisje gedeeltelijk vernieuwd en wordt er een groter magazijn achter het huisje aangelegd.[1]

De heropening in 2000

Nadat het Herautenplein in 1999 was opgesierd met maar liefst twee nieuwe sprookjes was het hoog tijd voor een beter horecapunt op deze mooie locatie in het Sprookjesbos en op 17 juli 2000 opende dan ook de Kleyne Klaroen. Men kan vanaf dan naar binnen in het winkeltje komen. Het assortiment werd omgezet naar bakkersproducten, en het terras met overkapping werd naast de Klaroen gebouwd. Het nieuwe gevelbord is ontworpen door Henny Knoet. Het bord met de menukaart en Pardoes was de enige in een alternatieve kleurstelling: voor de Kleyne Klaroen was Pardoes gemaakt in een houtmotief. Het sprookje Assepoester werd in 2009 vlak achter de Klaroen gebouwd, hetgeen de algehele aanblik enigszins veranderde.

In de herfst van 2017 werd de indeling iets veranderd door het verplaatsen van de vitrines met koopwaar, waardoor net wat meer ruimte voor klanten ontstond. Ook werd in het winkeltje een bordje met het sprookje van Genoveva toegevoegd.

Verwijzingen
  1. Gemeentemededelingen Loon op Zand, Brabants Dagblad, 21 januari 1982