't Gebraad
't Gebraad op openingsdag, 19 december 2015
't Gebraad op openingsdag, 19 december 2015
Locatie Marerijk
Type balieverkoop
Assortiment rookworst en gehaktbal
Delicatesse ambachtelijke gehaktbal met vloerbrood
Ontwerp Jeroen Verheij
Geopend 2015
Kassa's 1
Opvolger van Grootmoeders Keuken
Horeca

't Gebraad is een balieverkooppunt in Marerijk, gesitueerd tussen Het Witte Paard en In de Gelaarsde Kat, rechts naast de Leeuwenkopfontein. Het verkoopt gebraden vleesspecialiteiten.

Omschrijving

't Gebraad beschikt over een toonbank onder een flinke groene luifel, waarop een groot beige bord met rode cursieve tekst en een silhouet van een varken staat. De toonbank bevindt zich in een witte muur tussen twee vitrines die uit het gebouw steken. Het is aangekleed als ware het een kleine slagerij.

Binnen zijn de muren betegeld, er hangen worsten en er zijn twee schema's gemonteerd met de verdeling van varkens- en rundervlees over het dier. Op de balie staat een wijzerweegschaal. Zowel boven de balie, achter gele en oranje glas-in-lood-raampjes, als in de vitrines zijn allerlei ingrediënten in potten te vinden.

Assortiment

Het assortiment van 't Gebraad bestaat uit ambachtelijke gehaktbal, halve rookworst, deze twee soorten vlees op vloerbrood met saus en topping, frisdrank en bier.

De ambachtelijke gehaktballen met sauzen werden eerder in de Winter Efteling 2015-2016 geïntroduceerd bij de tijdelijke horeca op het Reizenrijkplein. Het kwaliteitsvlees wordt geleverd door Slagerij Pennings uit Veghel.

Geschiedenis

Zie voor eerdere geschiedenis van deze plek: Grootmoeders Keuken en Het Hommeltje.

Het gebouw bestaat vermoedelijk vanaf 1970, toen het Theehuis verbouwd werd en aan de zuidzijde van het complex diverse facilitaire ruimtes werden gerealiseerd. Aan de daarvoor vrijstaande Gelaarsde Kat werd een kantine voor parkpersoneel gebouwd. In 1979 vond er een stoelendans plaats: een nieuw toiletblok kwam, de personeelsruimte kwam op de oude plek van de toiletten en de kantine werd omgebouwd tot extra horecabalie: Het Hommeltje. In 2002 werd dat vervangen door Grootmoeders Keuken.

In november 2015 werd er een vergunningsaanvraag ingediend bij de gemeente Loon op Zand voor een verbouwing van het horecapunt. In tien dagen tijd, tussen 9 en 19 december, werd het interieur nieuw ingericht, de balie vergoot, twee vitrines en een grotere luifel aangebracht en een nieuw bord geplaatst. Binnen staan twee nieuwe koelkasten en zijn roosters aanwezig waar het vlees kan worden geroosterd. De ontwerpen voor deze restyling werden gemaakt door Jeroen Verheij.[1]

  1. Uit een persoonlijk gesprek met Jeroen Verheij