't Gebraad
Gebraad exterieur.jpg
't Gebraad op openingsdag, 19 december 2015
Locatie Marerijk
Type balieverkoop
Assortiment rookworst en gehaktbal
Delicatesse ambachtelijke gehaktbal met vloerbrood
Geopend 2015 (oorspronkelijk gebouw 1975)
Kassa's 1
Opvolger van Grootmoeders Keuken
Horeca

't Gebraad is een balieverkooppunt in Marerijk, gesitueerd tussen Het Witte Paard en In de Gelaarsde Kat, rechts naast de Leeuwenkopfontein. Het verkoopt gebraden vleesspecialiteiten.

Omschrijving

't Gebraad beschikt over een toonbank onder een flinke groene luifel, waarop een groot beige bord met rode cursieve tekst en een silhouet van een varken staat. De toonbank bevindt zich in een witte muur tussen twee vitrines die uit het gebouw steken. Het is aangekleed als ware het een kleine slagerij.

Binnen zijn de muren betegeld, er hangen worsten en er zijn twee schema's gemonteerd met de verdeling van varkens- en rundervlees over het dier. Op de balie staat een wijzerweegschaal. Zowel boven de balie, achter gele en oranje glas-in-lood-raampjes, als in de vitrines zijn allerlei ingrediënten in potten te vinden.

Assortiment

Het assortiment van 't Gebraad bestaat uit ambachtelijke gehaktbal, halve rookworst, deze twee soorten vlees op vloerbrood met saus en topping, frisdrank en bier.

De ambachtelijke gehaktballen met sauzen werden eerder in de Winter Efteling 2015-2016 geïntroduceerd bij de tijdelijke horeca op het Reizenrijkplein. Het kwaliteitsvlees wordt geleverd door Slagerij Pennings uit Veghel.

Geschiedenis

Het is niet precies duidelijk hoelang er op deze locatie al horeca zit, maar waarschijnlijk is de balie gekomen in 1975, met de komst van Het Witte Paard. Tot 1999 was hier Het Hommeltje gevestigd, waar suikerspinnen en popcorn werden verkocht. Later werden er Italiaanse bollen verkocht, totdat het horecapuntje van naam, assortiment en uiterlijk veranderde naar Grootmoeders Keuken in 2002. Tussen 2002 en 2011 zijn het bord en het lettertype op de luifel aangepast. In 2011 werd het assortiment wat aangepast.

In november 2015 werd er een vergunningsaanvraag ingediend bij de gemeente Loon op Zand voor een verbouwing van het horecapunt. In tien dagen tijd, tussen 9 en 19 december, werd het interieur nieuw ingericht, de balie vergoot, twee vitrines en een grotere luifel aangebracht en een nieuw bord geplaatst. Binnen staan twee nieuwe koelkasten en zijn roosters aanwezig waar het vlees kan worden geroosterd.