Het Seylend Fregat
Het Seylend Fregat in 2015
Het Seylend Fregat in 2015
Locatie Anderrijk (Pirañaplein)
Type balieverkoop
Assortiment dranken en zoete versnaperingen
Delicatesse suikerspin en popcorn
Ontwerp Ton van de Ven
Geopend 1981
Gesloten 4 september 2022
Kassa's 2
Terras ja
Opvolger van Consumptieverkoop Kanovijver
Opgevolgd door In den Swarte Kat
Horeca

Het Seylend Fregat was een baliehorecapunt in Anderrijk, centraal gelegen aan het Pirañaplein, op het kruispunt tussen de Piraña, het Spookslot en de route van het Max & Moritz Plein naar Baron 1898. Het sloot op 4 september 2022 tegelijk met het Spookslot om plaats te maken voor een nieuw themagebied met een nieuw horecapunt.

Omschrijving

Naar klassiek Eftelings ontwerp bestond het Fregat uit een gebouw met houten gevels, een schilddak met gouden ornamenten en een naambord met illustratie boven de verkoopbalie. Deze balie kon met een luik geopend en gesloten worden. Een soortgelijk ontwerp zagen we onder andere bij de etablissementen Piraat en De Kurketrekker. Het exterieur kende het bekende palet van Pieck-kleuren. Aan de luifel hingen drie grote ovale panelen met schilderingen van dranken en zoetigheden. Het interieur werd gekenmerkt door sierlijke rode boogpanelen met beige randen waar de prijslijsten op te vinden waren.

Ondanks dat er gedurende de levensduur meerdere andere horecapunten nabij waren (Casa Caracol, de Witte Walvis, een Unox-kar en de Piraat), had het Seylend Fregat met maar liefst twee kassa's een hoge capaciteit.

Assortiment

Het assortiment van het Seylend Fregat was behoorlijk ruim; het bestond tot aan de sluiting uit voorverpakt ijs, snoep, chips, warme en koude dranken, saucijzenbroodjes en wafels, popcorn en suikerspinnen. Om een en ander te nuttigen is ook aan zitplaats gedacht: aan linkerzijde van het gebouw was een terras met vaste houten ronde tafels en banken. Tegenover het Fregat vonden we enkele mintgroene parkbankjes met poten in de vorm van slangachtige draken.

Geschiedenis

Het Seylende Fregat in 1981

Aan het plein dat nu Pirañaplein heet was al vanaf ongeveer 1957 ook horeca aanwezig: Consumptieverkoop Kanovijver, gelegen waar nu het pad naar Baron 1898 begint. Dit sloot in 1981 en dat jaar werd er tegenover Het Seylende Fregat (dus met een extra -e) geopend, met slechts één uitgiftebalie (de latere linkerbalie). De rechterbalie is er later aangebouwd waarmee het horecapunt twee keer zo groot werd.

De opening vond plaats in een tijd dat roeien en kanovaren naast het Spookslot de belangrijkste attracties van dit stuk van de Efteling vormden. De naam – een fregat is een snelvarend oorlogsschip – sloot dus aan bij dit nautische thema.

Tegenover Het Seylende Fregat, op de plek van Consumptieverkoop Kanovijver kwam enkele jaren later weer balieverkoop terug, eerst Het Misverstandt en later Piraat. De sloop van de Piraat begin 2009 is het assortiment van het Seylend Fregat ook uitgebreid met popcorn en suikerspinnen die in de eerste jaren alleen bij de rechter balie te verkrijgen waren. Ter gelegenheid hiervan was de ruimte voorzien van popcornbehang, dat voorheen ook was aangebracht in de Piraat.

Het Seylende Fregat in 1996

Al jaren voor de sloop waren er plannen om het eenvoudige horecapunt te restylen. Er lag tijdenlang een ontwerp van Sander de Bruijn voor klaar. In 2010 verscheen een concept art van een voorstel waarbij het gebouw zou worden omgebouwd tot Nescafé Milano-verkooppunt. Ook is er over gesproken dat het nieuw te bouwen Theater Anderrijk op deze locatie zou komen, ten koste van het Fregat. Uiteindelijk is in juli 2013 de inrichting echter geheel vernieuwd in de traditionele stijl. Hierbij verdween ook het notoire popcornbehang.

Situatie zomer 2022

Eind 2015 kreeg de directe omgeving van het Fregat een update. Tot oktober van dat jaar waren rechts naast het gebouwtje de toiletten van de Kanovijver te vinden, die echter al jaren alleen dienst deden als opslagruimte. Direct achter het Fregat werd de dienstbinnenplaats opnieuw ingericht en links van het winkeltje werd het terras flink vergroot, met nieuwe vaste ronde tafels en banken. De zijkant van het Fregat werd aangekleed met borden en nepvensters.

Het assortiment bestond eerder ook nog uit stukken watermeloen (in de zomer) en broodje Unox (het Unox-logo is nog te zien op enkele foto's in dit lemma). Later alleen nog in de winter als de tegenover gelegen Unox-kraam gesloten was. Vanaf 2020 hoorde deze Unox-kraam niet meer tot de afdeling van het Seylend Fregat.

De sluiting van het Spookslot en de wens om hier een groter themagebied te ontwikkelen met ook ruimte voor een nieuw horecapunt op deze plek, maakten dat ook het Seylend Fregat moest wijken. Het was voor het laatst geopend op 4 september 2022, de laatste dag van het hoofdseizoen en de laatste dag dat ook het Spookslot open was. Op 11 oktober begon de daadwerkelijke sloop van het gebouw. Op dezelfde plek werd al rap In den Swarte Kat gebouwd. Het terras van het Seylend Fregat bleef behouden.