Het Seylend Fregat
Het Seylend Fregat in 2015
Het Seylend Fregat in 2015
Locatie Anderrijk (Pirañaplein)
Type balieverkoop
Assortiment dranken en zoete versnaperingen
Delicatesse suikerspin en popcorn
Ontwerp Ton van de Ven
Geopend 1981
Kassa's 2
Terras ja
Horeca

Het Seylend Fregat is een baliehorecapunt in Anderrijk, centraal gelegen aan het Pirañaplein, op het kruispunt tussen de Piraña, het Spookslot en de route van het Max & Moritz Plein naar Baron 1898.

Omschrijving

Naar klassiek Eftelings ontwerp bestaat het Fregat uit een gebouw met houten gevels, een schilddak met gouden ornamenten en een naambord met illustratie boven de verkoopbalie. Deze balie kan met een luik geopend en gesloten worden. Een soortgelijk ontwerp zagen we onder andere bij de voormalige etablissementen Piraat en De Kurketrekker. Het exterieur kent het bekende palet van Pieck-kleuren. Aan de luifel hangen drie grote ovale panelen met schilderingen van dranken en zoetigheden. Het interieur wordt gekenmerkt door sierlijke rode boogpanelen met beige randen waar de prijslijsten op te vinden zijn.

Ondanks dat er meerdere andere horecapunten nabij zijn (Casa Caracol, de Witte Walvis, een Unox-kar en voorheen ook nog de Piraat), heeft het Seylend Fregat met maar liefst twee kassa's een hoge capaciteit.

Assortiment

Het assortiment van het Seylend Fregat is behoorlijk ruim; het bestaat uit voorverpakt ijs, snoep, chips, warme en koude dranken, saucijzenbroodjes en wafels, popcorn en suikerspinnen. Om een en ander te nuttigen is ook aan zitplaats gedacht: aan linkerzijde van het gebouw is een terras met vaste houten ronde tafels en banken. Tegenover het Fregat vinden we enkele mintgroene parkbankjes met poten in de vorm van slangachtige draken.

Geschiedenis

Het Seylende Fregat in 1981

Het Seylende Fregat (dus met een extra -e) werd geopend in 1981, met slechts één uitgiftebalie (de huidige linkerbalie); tegenwoordig is het horecapunt twee keer zo groot. De rechterbalie is er later aangebouwd.

De opening vond plaats in een tijd dat roeien en kanovaren naast het Spookslot de belangrijkste attracties van dit stuk van de Efteling vormden. De naam – een fregat is een snelvarend oorlogsschip – sloot dus aan bij dit nautische thema.

Sinds de sloop van de Piraat begin 2009 is het assortiment van het Seylend Fregat ook uitgebreid met popcorn en suikerspinnen die in de eerste jaren alleen bij de rechter balie te verkrijgen zijn. Ter gelegenheid hiervan was de ruimte voorzien van popcornbehang, dat voorheen ook was aangebracht in de Piraat.

Het Seylende Fregat in 1996

Al enkele jaren waren er plannen om het eenvoudige horecapunt te restylen. Er lag tijdenlang een ontwerp van Sander de Bruijn voor klaar. In 2010 verscheen een concept art van een voorstel waarbij het gebouw zou worden omgebouwd tot Nescafé Milano-verkooppunt. Ook is er over gesproken dat het nieuw te bouwen Theater Anderrijk op deze locatie zou komen, ten koste van het Fregat. Uiteindelijk is in juli 2013 de inrichting echter geheel vernieuwd in de traditionele stijl. Hierbij verdween ook het notoire popcornbehang.

Eind 2015 kreeg de directe omgeving van het Fregat een update. Tot oktober van dat jaar waren rechts naast het gebouwtje de toiletten van de Kanovijver te vinden, die echter al jaren alleen dienst deden als opslagruimte. Direct achter het Fregat werd de dienstbinnenplaats opnieuw ingericht en links van het winkeltje werd het terras flink vergroot, met nieuwe vaste ronde tafels en banken. De zijkant van het Fregat werd aangekleed met borden en nepvensters.

Het assortiment bestond eerder ook nog uit stukken watermeloen (in de zomer) en broodje Unox (het Unox-logo is nog te zien op enkele foto's in dit lemma). Later alleen nog in de winter als de tegenover gelegen Unox-kraam gesloten was. Vanaf 2020 hoort deze Unox-kraam niet meer tot de afdeling van het Seylend Fregat.