Voormalige toiletten kanovijver.
Toiletgebouwtje op de parkplattegrond.

Toiletten Kanovijver was een sanitaire voorziening in een apart gebouwtje nabij de Kanovijver. Het toiletgebouw werd eind jaren zeventig gesloten en was tot 2015 in gebruik als opslagruimte achter Het Seylend Fregat aan het Spookslotplein.

Het toiletblok wordt in 1957 nabij de Kanovijver gebouwd,[1] in een parkdeel waar op dat moment nauwelijks andere voorzieningen waren. Het is een rechthoekig houten gebouw met een overstekend puntdak met dakpannen. Het lichtgrijze houtwerk van de muren wordt afgewisseld met panelen bedekt met een diagonaal patroon van donkerbruin gebeitst rondhout. Onder de overstekende dakrand zitten kleine matte raampjes. Aan beide korte zijden is een toegangsdeur.

Het staat aangegeven op de parkplattegronden van de jaren zestig en zeventig[2] en is ook te zien op de Automatische Informateur, maar sluit eind jaren zeventig; een waarschijnlijke verklaring is de komst van het Spookslot in 1978 dat inpandige toiletten aan dit plein toevoegt. Niettemin was het gebouwtje, zij het niet meer toegankelijk voor de parkbezoeker, nog jaren aanwezig als opslagruimte achter Het Seylend Fregat. Het werd verwijderd in oktober 2015.

Verwijzingen
  1. "1951 - De Efteling 10 jaar - 1961", document persinformatie door Bob Venmans, uitgave 1961
  2. De Efteling: Parkplattegrond 1966 en 1975.