Consumptieverkoop Kanovijver
Consumptieverkoop Kanovijver achter Visje Gijs, 1978
Achter Visje Gijs, 1978
Locatie huidige Pirañaplein
Type balieverkoop
Geopend ± 1957
Gesloten 1981
Opgevolgd door Het Seylende Fregat
Horeca

Consumptieverkoop Kanovijver was van ongeveer 1957 tot 1981 een klein horecapunt nabij de Kanovijver, op de plek waar later Het Misverstandt en weer later de Piraat openden, en nu het pad richting Baron 1898 ligt. Vermoedelijk werd het horecapunt tegelijk met het tegenovergelegen Toiletten Kanovijver geopend in 1957, in een parkdeel waar op dat moment nauwelijks andere voorzieningen waren.

Het vierkante gebouwtje had een schuin aflopend dak, met ten minste aan twee zijden openslaande luiken en een (vanaf de jaren zeventig oranje) zonnescherm. Het was opgetrokken uit hout en afgewerkt met panelen in verticale en diagonale patronen van donkerbruin gebeitst rondhout. Op die manier sloot het visueel aan bij het tegenovergelegen toiletgebouw. Op het plein voor het gebouwtje, op een tiental meters, werd in 1970 Visje Gijs gepositioneerd.

Het horecapunt staat voor het laatst op de plattegrond getekend in 1981, het jaar dat het er tegenover Het Seylende Fregat opende. Drie jaar eerder was ook al het Spookslot met daarin De Witte Walvis en Bij Jonas opengegaan. Later kwam tegenover Het Seylende Fregat nog een nieuw horecapunt, dat eerst kort Het Misverstandt heette, daarna zo'n twintig jaar Piraat.