Visje Gijs
Visje f fb1972.jpeg
Visje Gijs in het fotoboekje 1972
In het park sinds 1970-1982 (sinds 1985 op Wensbron)
Locatie Roei- en Kanovijver
Ontwerp Anton Pieck en Ton van de Ven
Ingesproken door Ton van de Ven

Geluidsample van Visje Gijs
Holle Bolle Gijs, overzicht

Visje Gijs of Vis Gijs is een voormalige Holle Bolle Gijs. Hij was van 1970 tot 1983 te vinden bij de Roei- en Kanovijver, waar hij - zoals het een Gijs betaamt - papier en prullen naar binnen slurpte. Toen de Piraña kwam werd Visje Gijs vervangen door Inca Gijs. We vinden Visje Gijs nog wel terug als standbeeld in het midden van de Wensbron, al heeft deze Gijs hiermee zijn afvalverwerkende functie verloren.

Omschrijving

Visje Gijs is een bronskleurig beeld van een grote vis die met de staart omhoog staat, en zich met zijn twee voorvinnen vasthoudt op een bol wit betonblok op een sokkel van ijsselsteentjes. Op de rug van de vis balanceert een kobold met drie vinnen aan zijn hoofd, wijzend naar de bek van de vis waar de opening is te vinden om het afval in te deponeren. In de mond van de kobold is een metalen gaaswerkje bevestigd waar de luidspreker verborgen zat. De bek van de vis van het beeld heeft tegenwoordig geen opening meer, maar het gaaswerk in de kobolds mond zit er nog steeds.

Stem

De figuur op de rug van de vis stotterde zenuwachtig "Pa-p-p-p-papier hier!" en de vis sprak vervolgens met een sinistere, hijgerige diepzeestem: "Dánk-je-wellll!". Een en ander was ingesproken door de ontwerper van het geheel, Ton van de Ven.

Geschiedenis

Het uiteindelijke ontwerp door Ton van de Ven

In 1969 worden tijdens een directievergadering de uitbreidingsplannen van nieuwe Holle Bolle Gijzen in het park besproken. In de notulen valt te lezen "de verplaatsbare Holle Bolle uitproberen bij de Kanovijver". Anton Pieck ontwerpt daarop een Gijs als zeerob, inclusief matrozenpak. Dat doet Peter Reijnders denken aan een idee dat hij jaren daarvoor al had, namelijk een "draaiend, voornaam figuur, waarbij het mogelijk is aan 4 zijden papier te offeren". Dat idee wordt echter afgekeurd, omdat men het meer iets vindt voor een groot plein.

Het idee van Reijnders van een zeemeermin omringd door vier vissen wordt door Pieck vertaald naar een eveneens nog groots opgezet idee voor een kabouter op een sokkel met daarbij de vier vissen. Later bracht hij het terug tot alleen een fraaie vis op een sokkel, wat Ton van de Ven inspireerde voor de vis mét kobold op de rug. Het was dit ontwerp, waarschijnlijk een van de vroegste ontwerpen van Ton van de Ven in het park, dat uiteindelijk werd uitgewerkt tot de Gijs voor bij de Kanovijver en in 1970 in gebruik werd genomen. Datzelfde jaar kwam ook Opa Gijs op het Herautenplein.

Visje hield de omgeving schoon tot 1983. Dat jaar verdween hij in het depot toen de omgeving flink op de schop ging voor de komst van de Piraña. Van de Ven zou het "beeld"-concept op deze locatie hergebruiken voor Inca Gijs in 1983. Voor Inca Gijs werd de techniek van Visje overgenomen.

Wensbron

Visje Gijs vandaag de dag op de Wensbron

Het beeld werd echter weer snel uit het depot gehaald om eind 1984 geplaatst te worden langs het pad tussen de twee bruggen over de Gondoletta. Het geluid keerde niet terug, de papieretende functie evenmin. De bek van de vis werd afgesloten en het beeld werd te midden van een diepe put gezet. Deze werd op 21 mei 1985 geopend als de Wensbron.

Wetenswaardigheidje

Visje Gijs figureert in De Efteling-elfjes

Visje Gijs is te vinden in de strip Suske en Wiske - De Efteling-elfjes uit 1978.

Zie ook

Verwijzingen