Tiroler Gijs
Tirolergijs.jpg
In het park sinds 1988
Locatie Bob
Lokale horeca De Steenbok
Ontwerp Ton van de Ven
Ingesproken door Ton van de Ven

Geluidsfragment Tiroler Gijs
Holle Bolle Gijs, overzicht

Tiroler Gijs is een Holle Bolle Gijs nabij de uitgang van de Bob en cafetaria De Steenbok. Het is een ontwerp van Ton van de Ven, die ook de teksten insprak. De papierslokker werd een jaar na De Steenbok toegevoegd, in 1988.

Omschrijving

Gijs hangt uit een raam met gesloten gordijntjes achter hem en houten luiken die voorzien zijn van uitgezaagde hartjes. De uitbeelding laat Gijs zien met gesloten ogen, zijn hoofd leunend op zijn rechterarm. Hij heeft zijn nachtjapon aan en slaapmuts op. In combinatie met de open mond, natuurlijk bedoeld voor het afval, lijkt het hierdoor of Tiroler Gijs midden in een gaap zit. Tiroler Gijs is als enige element in deze omgeving Oostenrijks gethematiseerd - de rest van de alpine elementen zijn expliciet of impliciet Zwitsers.

Stem

Ondanks dit slaperige uiterlijk is daarvan niets te merken aan de stem. Er is geen gaap of snurk te horen, in tegendeel zelfs; Tiroler Gijs spreekt Duits met een Oostenrijks accent. "Jah? Hal-lo! Hal-lo! Papierrr brrrengen! Hal-lo!" en bedankt met “Danke schön”. Tiroler Gijs is de enige Gijs die compleet in een vreemde taal spreekt. Ton van de Ven wilde in eerste instantie Inca Gijs Spaans laten spreken, maar dit is nooit uitgevoerd. De stem van Tiroler Gijs is terug te beluisteren op Efteling CD 1.

Geschiedenis

"Holle Bolle Alphornblazer". Afbeelding uit het Efteling-museum. Tekst: "Voorstel Holle Bolle Alphorn-blazer bij Steenbok - Swissbob / Lederen broek checken op model (is puur op herinnering getekend)"
Het schaalmodel voor Alphornblazer Gijs in de vitrine van het Efteling Museum

Ton van de Ven ontwierp oorspronkelijk een andere Gijs voor deze locatie. In het landschap van de Bob en de Steenbok tekende de creatief-directeur een alpenhoornblazer met lederhosen die op een meterslange hoorn blaast, waar de bezoeker het afval in kan deponeren, waarna een luide "tuuuuut" als dank zou klinken. Het papier dat in de hoorn werd gestopt zou in een ruimte onder de grond moeten verdwijnen, waarvoor een ondergrondse kelder voor de opslag van het opgezogen afval zou moeten worden gemaakt. Tot uitvoering van deze originele Gijs kwam het dan ook niet, een ondergrondse kelder is duur. Bovendien zou de hoorn moeilijk vandalismebestendig te maken zijn en zou de complete uitvoering veel ruimte van het terras van de Steenbok innemen. De Efteling maakte van het ontwerp nog wel een model, dat te zien was tijdens een tentoonstelling over Holle Bolle Gijs in het Efteling Museum in 2009.

Het afwijzen van het ontwerp voor de Alphornblazer Gijs geeft wel een reden waarom het gerealiseerde alternatief zo'n simpel uiterlijk heeft gekregen en zo min mogelijk plaats inneemt. Het afval valt bij Tiroler Gijs ook niet in een kelder, maar gewoon achter de muur in een vuilcontainer.

In maart 2016 werd de grond voor de Gijs verhoogd zodat bezoekers in een rolstoel ook hun afval in de mond kwijt kunnen.