Enkele schermafbeeldingen

Fang de meikevers! is een spel dat je kunt spelen op je mobiele telefoon in de wachtrij van Max & Moritz.

De app

De gratis app te vinden in de Apple App Store en Google Play Store toont met augmented reality-techniek rondvliegende meikevers. De naam moet gelezen worden als de oproep "Vang de meikevers!", met het eerste woord fout gespeld zoals Max en Moritz dit kennelijk nogal eens plegen te doen. Het is de bedoeling binnen een minuut zoveel mogelijk van deze kevers te vangen door erop te tikken, ze verdwijnen dan in een papieren zakje. Het spel wordt standaard gespeeld door twee spelers.

Na de rit in Max of Moritz kan je Oompje Gijs het zakje doen opeten. Hij is blij met het papier, maar niet met de kevers! Hij begint eerst te lachen, waarna hij in een hoestbui uitbarst. Als je tijdens het spel een selfie neemt, verschijnen Max en Moritz op je foto.[1] Dit spel verwijst, evenals Oompje Gijs zelf, naar de vijfde streek uit de oorspronkelijke verhalen van Wilhelm Busch, waarbij de kwajongens meikevers loslaten in het bed van Oompje Gijs. (Oom Fritz in het originele verhaal.)

De app werd gelanceerd gelijktijdig met de opening van de attracie in juni 2020. Vanaf oktober hoor je in de wachtrij Max en Moritz tegen elkaar zeggen dat ze meikevers gaan vangen, wat een subtiele reclame voor de app is.

Meikevers als kindervermaak

Meikevers schudden zoals getekend door Wilhelm Busch

De meikever (Melolontha melolontha) is een in Europa algemeen voorkomend insect en staat bekend als plaagdier omdat ze grote hoeveelheden gewas kunnen verorberen. De kever was ook een populair 'speelgoed' bij de jeugd, vermoedelijk omdat hij veel voorkwam en niet stak of beet. Zo werden ze wel aan een touwtje gebonden of kon je ze in een wedstrijdje laten vliegen.[2] Het voorkomen van de kevers in het verhaal van Wilhelm Busch is aan dit gebruik als kinderspeelgoed toe te schrijven.

Ook in het verhaal van Duimelijntje spelen meikevers een rol.