Moeder Gijs met tweeling
Moeder Gijs
In het park sinds 1970
Locatie Anton Pieckplein
Lokale horeca Smulpaap
Ontwerp Anton Pieck, huisje Michel den Dulk
Ingesproken door Marjon Jespers en Nettie Oomen

Geluidsfragment tweeling
Holle Bolle Gijs, overzicht

Moeder Gijs vormt samen met Tweeling Gijs een Holle Bolle Gijs naast de cafetaria Smulpaap. De tweeling vormt een dubbele papierslokker, gezeten op moeders schoot. Moeder zelf slikt geen prullen of proppen.

Omschrijving

Moeder zit in een robuuste stoel die met de rug tegen een huisje staat. Ze draagt een groene jurk en heeft een kanten muts op met golfmotief aan de rand. Op haar gezicht is een lach te zien. In haar armen draagt ze de twee ingebakerde baby's met op die van hun moeder gelijkende puntmutsen, en elk voorzien van een slabber. De baby's vragen jengelend om papier. Moeder zelf spreekt of zuigt niet.

De vloer aan haar voeten bestaat uit een zwart-wit tegelpatroon en het geheel is begrensd door twee naar buiten uitstekende muurtjes. De overeenkomsten met de twee jaar eerder toegevoegde Baby Gijsje zijn treffend. Het kleurpatroon en de mutsen zijn vrijwel identiek.

De binnenkant van het huisje

In het huisje zit links van de moeder een deur voor het bereiken van de afvalcontainer; aan de achterzijde een hoger luik dat toegang geeft tot de zuiginstallatie die uitblaast bovenuit het huisje.

Stem

Het geluid, dat via luidsprekers komt die verstopt zijn in de slabbetjes van de kleintjes, is gelijk aan dat van de eenling Baby Gijs. Het gehuil is afkomstig van baby Marjon Jespers. Als bedankje klinkt dan ook "Lekke’, lekke’", alleen deze keer in stereo, ingesproken door peuter Nettie Oomen.

Geschiedenis

De oude Smulpaap

Ontwerp door Anton Pieck

Moeder Gijs stond van 1970 tot 2003 bij de eerste Smulpaap in de Speeltuin. Ze werd geplaatst in een periode waarin een expansie van de Gijzen-familie in het park plaatsvond. In 1969 worden bij de uitbreidingsplannen door de directeur nieuwe Gijzen besproken: "rekening gehouden dient te worden met verdere uitwerking van verschillende Gijzen o.a. een tweeling babygijs bij de Smulpaap / de verplaatsbare Holle Bolle uitproberen bij de Kanovijver / de Holle Bolle Bier in driehoek voor nieuw plan Dorstig Hert / plaats bepalen en tevens vorm voor Herautenplein".[1]

In augustus van 1969 tekent Anton Pieck al wel het eerste ontwerp voor de geplande tweeling: "Deze kan bij de Smulpaap zeer doeltreffend werk doen." meldt hij erbij. Het heeft echter wat meer tijd nodig om de dubbele Gijs te plaatsen, omdat onderzocht moet worden of het afval door een lange polyester buis tot achter de Smulpaap kan worden gebracht. Voor de afvoer van de lucht wordt een paddenstoel gebruikt van het zelfde type als de Muzikale Paddenstoelen, alleen klinkt hier dus geen menuet onder de hoed vandaan maar een potente luchtstroom; dit tot regelmatige verbazing van enthousiast kindervolk. Aan het begin van seizoen 1970 is moeder met tweeling present.[2] De groene kleur van moeders jurk sluit aan bij het gewaad dat de kariatiden van de Smulpaap dragen.

Uitblaaspaddenstoel

Het systeem met de lange buis blijkt echter niet goed te werken: Tweeling Gijs raakt snel vol en is vaak verstopt, maar dit heeft ook te maken met aan de ene kant de beperkte afvalcapaciteit in de stoel en aan de andere kant de kleine monden van de tweeling en de grote hoeveelheid frietbakjes, bekers en pet-flesjes bij de Smulpaap.

Moeder Gijs had destijds nog geen huisje, maar wel stond er vlak naast haar een bordje op een paaltje met de tekst:

Moeder Gijs met tweeling hier, vraagt u vriend'lijk om papier

Net als bij Baby Gijsje is het rijmpje bij de nieuwe situatie niet teruggekeerd.

De nieuwe Smulpaap

De tweeling van Moeder Gijs op het bord van het terras

In tegenstelling tot Baby is Moeder Gijs met tweeling echter niet opnieuw vormgegeven, maar enkel verplaatst naar de nieuwe locatie toen er een grote uitbreiding van het Anton Pieckplein plaatsvond in 2003. Daarvoor werd de oude Smulpaap gesloopt en een nieuw restaurant opgebouwd achterin op het kermisplein.

Ontwerper Michel den Dulk, verantwoordelijk voor de complete uitbreiding, ontwierp een huisje waar de stoel van moeder tegenaan kan staan en waardoor de problemen met de lange afvoerbuis verleden tijd zijn. Er werd ook gedacht aan een wat meer barok achterwandje tegen het huisje, maar uiteindelijk werd het een rustiek, eenvoudig bouwsel. Tevens ontwierp hij een overkapt zitgedeelte bij de Smulpaap, waar op een bord te lezen staat “Den Olycke Tweelingh”, inclusief een illustratie van Tweeling Gijs. Het opstapje voor Moeder Gijs werd in maart 2016 vervangen door een kleine helling in de bestrating om haar ook voor gehandicapten bruikbaar te maken.

  1. Efteling Museum: Er heeft er één Honger Hoera Hoera (2009)
  2. Echo van het Zuiden: De Efteling met Pasen open (26 maart 1970) p.13