Station Gijs
Stationgijs.jpg
Station Gijs en kabouter
In het park sinds 1999
Locatie Sprookjesstation
Lokale horeca geen
Ontwerp Ton van de Ven
Holle Bolle Gijs, overzicht

Station Gijs is een bijzonder lid van de familie der Holle Bolle Gijzen, die we vanuit de stoomtrein al wachtende op de trein kunnen zien zitten op het perron van het Sprookjesstation.

Ontwerp van Gijs en kabouter door Van de Ven

Station Gijs, net als de rest van het station een ontwerp van Ton van de Ven, zit sinds 1999 op een bankje tegen de achterzijde van het perron, een bankje dat hij deelt met een kabouter. Hij lijkt tevreden achterover te zitten met gekruiste armen en blote voeten; naast en onder hem liggen nog restanten appel en peer. Hij lijkt echter niet door te hebben dat door zijn gewicht de bank vervaarlijk aan het scharnieren is, iets dat de kabouter met zijn beperkte omvang, ondanks het flinke voordeel van een hefboom, niet ongedaan kan maken. De kabouter kijkt dan ook schrikachtig uit zijn ogen of dit wel goed gaat. Station Gijs is daarmee de enige Gijs die beweegt.

Alhoewel hij met zijn corpulente lichaam en bolle gezicht onmiskenbaar een lid van de familie is, is deze Gijs bepaald anders dan de rest, wellicht allemaal terug te leiden op het feit dat hij niet met bezoekers en de elementen in aanraking komt. Meest opvallend natuurlijk is dat hij zich niet met afvalverwerking bezig houdt; sterker nog, in weerwil van het rijmpje lijkt hij juist genoeg gegeten te hebben. Zijn mond staat dan ook niet open. Maar ook in uiterlijke zin is hij anders: omdat hij binnen zit en niet aangeraakt kan worden, kan hij echte kleding dragen en heeft hij ook echt haar op zijn hoofd.