Fotoboekje 1972
Fotoboekje1972.jpg
Wachter Indische Waterlelies (grijs)
Boekje nr. 1
Aantal pagina's 34
Aantal foto's 55
Uitklappagina's nee
Werd verkocht in seizoen 1972
Volgende fotoboekje 1973
Fotoboekje

Fotoboekje 1972 is het eerste boekje dat in de serie fotoboekjes werd uitgebracht. Het was te koop in de souvenirwinkels van de Efteling tijdens seizoen 1972 en is vandaag de dag enkel te verkrijgen via ruilhandel, Efteling-verzamelbeurzen of verkoopsites. Het telt 55 foto's.

Op de cover van dit eerste fotoboekje staat een foto van een wachter van de Indische Waterlelies. Op de achterzijde staat een beeldje van de Muzikantenpoort. Binnen treffen we het voorwoord:

zo was 't

zo blijft 't ...
voor verbeeldingsblije kinderen en kind­-
blijvende mensen dIe hun herinneringen in
kleur willen bewaren. Door de plaatjes heen
klinken de uitroepen van verrassing,
verrukklng en verwondering nog op. Ze
houden een zonverlichte eftelingdag voor

altijd vast.

Daarnaast een zwart-witfoto van de Pomme d'Or, waarvan men al een jaar eerder wist dat die in dit seizoen aan de Efteling zou worden uitgereikt, en op de eerste glanzende pagina van de binnenkant van het boekje een grote kleurenfoto van het Herautenplein, met vooraan in beeld de Kikkerkoning (met oude kikkers).

Foto's

Wat op de pagina's daarna volgt zijn foto's van de Prinsenpoort, Doornroosje, het Kabouterdorp, Langnek, Roodkapje, het Bruidskleed van Genoveva, de Magische Klok, Sneeuwwitje, Opa Gijs, Speeltuin Gijs, de Ganzenhoedster, de Speeltuin, de Indische Waterlelies, Diorama (dan nog gloednieuw), het Grote Kabouterhuis, het Carrouselpaleis en de Stoomcarrousel, de Fakir, Hans en Grietje, de Stoomtrein, het Kinderspoor, het Zwembad, de Kanovijver, Visje Gijs, de Roeivijver, het kanaal tussen de Siervijver en de Roeivijver (negen jaar voor de komst van de Gondoletta), de Veulenweide, de Siertuin, enkele 'achter de schermen'-foto's en het Café-Restaurant.

Aangezien dit het oudste fotoboekje betreft, vinden we hier de meeste zaken die we tegenwoordig niet meer (als zodanig) in het park treffen. Zo zien we een nog vrij leeg Herautenplein, een compleet andere (en lelijke) Langnek, duiven in veel bontere kleuren dan tegenwoordig en de nog oude grot van Sneeuwwitje. Attracties als het Diorama en het Grote Kabouterhuis zijn hier nog gloednieuw, en komen ook twee keer voor in het boekje. De gevel van het Carrouselpaleis is ook nieuw. Hierbij is in het bloembed voor de ingang te zien dat de Efteling het 20-jarig bestaan vierde.

Het meest bijzonder zijn de foto's van achter de schermen. De Efteling is tegenwoordig voorzichtig met bezoekers kennis te laten maken met de achterkant van het sprookje, maar in 1972 lijkt men er vooral trots op te zijn hoe, volgens de tekst, "zeventig mensen [...] dag in dag uit hun handen vol hebben aan" het ontwerpen, bouwen en onderhouden van het park. De foto's tonen o.a. Kapitein Gijs en het tegenwoordige hoofd van Langnek, beide op dat moment nog niet in het park aanwezig. Een bijzondere preview op wat nog moest komen dus.

Een nare traditie in de fotoboekjes wordt hier gestart: de volgorde is vrij chaotisch. Hoewel het boekje na twee Herautenplein-foto's de volgorde van het Sprookjesbos lijkt te hanteren, keert het na Roodkapje opeens weer terug naar het Herautenplein, waarna attracties en sprookjes door elkaar lopen. Wel zien we, net als in latere boekjes, dat de meest recente zaken in het midden van het boekje te vinden zijn.

Lay-out

De lay-out van dit boekje bestaat uit witte pagina's met grote tekst, grote foto's met afgeronde hoeken en bloemdecoraties.

De foto's staan groot over de witte pagina's met maar weinig afstand tegenover elkaar en de randen van het boekje. Alle foto's hebben afgeronde hoeken. Zoals het voorwoord omschrijft zijn alle foto's (behalve de Pomme d'Or) in kleur, wat toen bijzonder was omdat eerdere foto's in programmaboekjes en souvenirfoto's van het park zwart-wit waren. Pagina's zijn hier en daar versierd met bloemdecoraties, die het boekje ook een enorm jaren-zeventig-gehalte geven.

Teksten

De teksten in het boekje bestaan uit enkele korte zinnen per pagina in een redelijk groot lettertype. Ze omschrijven de foto's alsof het een prentenboek is. Zo lezen we bij Langnek: "Langnek's ogen komen overal. Iedereen ziet en hoort hem al van ver. Maar zou Langnek nooit eens verstoppertje willen spelen?"

Iedere tekst is in vier talen beschreven. Naast Nederlands zijn dat Frans, Duits en Engels. Typisch Eftelingse figuren worden zodoende ook vertaald, met soms verrassende uitkomsten. Zo heet Langnek in het Engels hier 'Long Necked Man', Holle Bolle Gijs 'Chubby Bertie' en in het Duits 'Vielfrass'.