Fotoboekje 1990
Fotoboekje1990.jpg
Lot’s Kraamhuys (bruingrijs)
Boekje nr. 17
Aantal pagina's 40
Aantal foto's 51
Nieuwe foto's Volk van Laaf en de Bob
Uitklappagina's ja, Volk van Laaf
Werd verkocht in seizoen 1990
Vorige fotoboekje 1989
Volgende fotoboekje 1991
Fotoboekje

Fotoboekje 1990 is het zeventiende boekje dat in de serie fotoboekjes werd uitgebracht. Het was samen met de parkplattegrond te koop in de souvenirwinkels van de Efteling tijdens seizoen 1990 en is vandaag de dag enkel te verkrijgen via ruilhandel, Efteling-verzamelbeurzen of verkoopsites. Het telt 51 foto's.

De nieuwe attractie van 1990 was nog niet gereed ten tijde dat de foto's van het fotoboekje gemaakt werden, maar toch komt het Volk van Laaf er in voor. Op zowel de cover als in het midden van het boekje zijn al wat eerste foto's te zien van de interieurs van Lot's Kraamhuys en Lal's Brouwhuys. Van twee laafhuizen wordt de buitenkant getoond, het Loof- en Eerhuys en het Leunhuys zijn hier in hun gloednieuwe staat te bewonderen. De lay-out van fotoboekje 1990 is gelijk aan fotoboekje 1989. De achtergrondkleur van de pagina's is gelijk, net als de kaders om de foto's: van binnen naar buiten wit, goud, grijs.

Foto's

Onder het voorwoord is een nieuwe foto van het kasteel van Doornroosje te vinden. Was het kasteel in fotoboekje 1989 nog hagelwit, in dit boekje heeft de klimop de torens compleet overwoekerd. De foto van Doornroosje zelf is vervangen door een nieuwe foto van Langnek. Voor het eerst staat een foto van de Trollenkoning tussen de Sprookjesbos-foto's (vorig jaar nog op de cover). Draak Lichtgeraakt is enkele pagina's naar voren opgeschoven, waardoor de foto's van het interieur van het huisje van de grootmoeder van Roodkapje en de foto van de Kikkerfontein op het Herautenplein uit het boekje zijn verdwenen.

Na jaren is de foto van het Carrouselpaleis vernieuwd, de eerste keer met de Pagode op de achtergrond. Het Spookslot moet flink inleveren door de komst van de Laven waardoor de pagina met foto's van de Oosterse Geest, de bengelende tuinman en de nis met schedels uit het boekje verdwijnen. Fata Morgana is verdreven van de middelste pagina's in het boekje, maar heeft verderop zes pagina's. Nieuw zijn twee exterieurfoto's, de gevangenisbewaarder met de gier en een foto van de troonzaal. Hierna volgen nog enkele scènes uit het Sprookjesbos: de Vliegende Fakir (nog met zwarte baard hier) en de Indische Waterlelies. Nieuw is de grote foto van de Pagode, Gondoletta en Stoomtrein met het onderschrift:

Wandelen, varen, rijden, vliegen, de wereld van de Efteling.

De Python levert de kurkentrekkerfoto en de luchtfoto in. Nieuw is een foto van de Bob, die daarmee vijf jaar na de opening van de attractie voor het eerst in het fotoboekje verschijnt. Deze deelt de pagina met een nieuwe foto van de Halve Maen. De Piraña moet twee foto's inleveren en de Oude Tuffer en Polka Marina verdwijnen uit het boekje.