Fotoboekje 2017
Cover fotoboekje 2017: Pardoes uit Symbolica
Pardoes uit Symbolica (paars met gouden lijst)
Boekje nr. 41
Aantal pagina's 56 (exclusief omslag)
Aantal foto's 117
Nieuwe foto's Symbolica, nieuwe huisje Roodkapje, Loonsche Land
Uitklappagina's ja
Werd verkocht sinds 6 aug 2017
Vorige fotoboekje 2016
Volgende fotoboekje 2018
Fotoboekje

Fotoboekje 2017 is het eenenveertigste boekje dat in de serie fotoboekjes werd uitgebracht. Het is ruim negen maanden te koop geweest in de souvenirwinkels van de Efteling voor € 3,50, sinds 6 augustus 2017. Het is nu enkel te verkrijgen via ruilhandel, Efteling-verzamelbeurzen of verkoopsites. Inclusief uitsneden telt het boekje 117 foto's.

Het nieuwe fotoboekje verscheen iets eerder in het jaar dan de twee voorgaande boekjes. Vijf weken na de opening van de nieuwe attractie Symbolica was het verkrijgbaar bij de grotere merchandisepunten in het park als Efteldingen, In den Ouden Marskramer en Jokies Wereld.

Op de cover heeft Pardoes, een close-up van de animatronic uit de Koningszaal, de plaats van Pinokkio overgenomen. De nieuwe attractie wordt tevens in het boekje gepromoot met vier scènes en een exterieurfoto die afgebeeld staan op de uitvouwbare pagina's centraal in het boekje. Het is voor het eerst sinds fotoboekje 2005 dat er een uitklap in het boekje is te vinden, en sinds Villa Volta in fotoboekje 1997 voor het eerst dat een nieuwe attractie deze extra ruimte in het midden van het souvenir krijgt. Ook het huisje van de grootmoeder van Roodkapje en het pas geopende vakantiepark Efteling Loonsche Land zijn recente toevoegingen die een plaats in dit boekje hebben.

De opmaak is gelijk aan vorig jaar. De kleur van de omslag en de kaders om de foto's is paars. Achterin staat bij de copyrightmelding het jaartal 2017.

Foto's

Roodkapje heeft een nieuwe recente foto waarbij een fles wijn met nieuw etiket en de nieuwe Krakeeltje te zien zijn. Geppetto's werkplaats is verdwenen waardoor enkele foto's verschoven zijn ten opzichte van vorig jaar. Er is een nieuwe foto van het interieur van de Zeven Geitjes en een nieuwe foto van Vrouw Holle genomen tijdens de winter met een besneeuwd Herautenplein en ijspegels aan de dakranden. Klein Duimpje en de Reus zijn te zien vanuit een andere hoek. De Nieuwe Kleren van de Keizer moet het met een foto minder doen.

De Magische Poort van Raveleijn is vervangen door de twee foto's van Villa Volta. Op de plek waar vorig jaar het draaiende huis en Carnaval Festival stonden, vinden we de nieuwe aanwinst Symbolica: Paleis der Fantasie. Er is een exterieurshot vanaf de Pardoes Promenade, waarbij de camera op een statief, met een long exposure van 30 seconden, nabij de watertafel is gelegd en het gebouw in de natte vloer weerspiegelt. De foto is een dag na de opening van de attractie genomen. Verder zijn er het Observatorium, de Panorama Salon met zicht op het diorama en het Botanicum waarbij een Fantasievaarder en de Fabelvis te zien zijn. Over deze foto staat een uitsnede van O.J. Punctuel. Als we de pagina's open klappen krijgen we een brede foto te zien van de Koningszaal: de Hoorn des Overvloeds, de complete tafel met Pardoes, Koning Pardulfus, Pardijn en O.J. Punctuel en ook de twee dansparen en een Nikkelen Nelis zijn op dit overzicht van de audientië-scène aanwezig.

Op de opvolgende pagina's zijn foto's verschoven, verkleind of verdwenen in vergelijking met vorig jaar door de komst van Symbolica. Achtereenvolgend zien we Carnaval Festival, Monsieur Cannibale, Gondoletta (een nieuwe foto, de foto van de Wensbron is daarmee verdwenen), de Stoomtrein (nieuwe foto), Vogel Rok, de Pagode, de Oude Tuffer, Kinderspoor (nieuwe foto), Game Gallery en de Python. De bootjes van De Halve Maen, Polka Marina en De Vliegende Hollander staan gezamenlijk bij elkaar.

Baron 1898 heeft twee nieuwe foto's, waaronder een shot van boven aan de schachttoren. Het onderschrift van de Witte Wieven is in het Engels aangepast van 'White Women' naar 'Wailing Women' (hetzelfde zou enkele maanden later ook gebeuren in de voorshow van de attractie). Joris en de Draak deelt de dubbele pagina met de Bob en de Piraña. De overige attracties van Anderrijk treffen we op de volgende pagina's: PandaDroom, het Spookslot en Fata Morgana. Hiermee heeft Fata Morgana voor het eerst maar één bladzijde in het fotoboekje! De foto's van het exterieur en de marktscène zijn uit de collectie verdwenen. Fata Morgana's torens en koepels zijn nog wel te zien op de foto van Aquanura. De uitsnede van Prinses Anura met haar gouden bal heeft moeten wijken, waardoor een kikker op de oorspronkelijke foto opeens te zien is.

Onder de foto van Wolf en Roodkapje is het onderschrift aangepast naar de naam van de huidige show die in het openluchttheater speelt: de Sprookjesboom Show. De Winter Efteling heeft twee extra pagina's gekregen en dus extra foto's van de langlaufbaan, de arrenslee voor het Carrouselpaleis, het vreugdevuur op het Anton Pieckplein, Sneeuwprinses Jelka en Vuurprins Kendrik en een foto van het complete huisje van Roodkapjes oma, gemaakt op de dag dat het gloednieuwe gebouw opende.

Voor In den Ouden Marskramer is een andere foto gekozen met twee lezende kleuters. Bosrijk moet de pagina's delen nu met het nieuwe vakantiepark Loonsche Land. Links zien we twee foto's van Bosrijk en rechts drie kiekjes van het Loonsche Land: het hotel, een overzicht over het duinlandschap met enkele Duinhutten en Duinzicht-appartementen en een foto van een Boomzicht-themakamer. De Boshoeve uit Bosrijk is uit het boekje verdwenen.