Boodschap 73x73.png

Dit gaat over de scène in Symbolica. Niet te verwarren met café-restaurant-complex Panorama.

Panorama Salon
Panoramabalkon efteling.jpg
Omschrijving Salon met balkon met uitzicht over Hartenstad
Tours De tours gaan het balkon op in de volgorde Helden, Schatten, Muziek
Personages geen
Ontwerp Karel Willemen
Vorige Observatorium
Volgende Botanicum
Symbolica plattegrond Pa.png
Symbolica

De Panorama Salon is de tweede scène in de attractie Symbolica, waar je uitkijkt over het landschap van Hartenstad in het gezelschap van enkele vlinders.

De scène

Schilderij met vlinders

Na het verlaten van het Observatorium kom je via een gang met een glas-in-loodraam, met daarop de symbolen van de drie verschillende tours, in de Panorama Salon. Als eerste valt een groot schilderij tegen de achterwand op. Het is een landschap van de ligging van Hartenstad op de planeet Symbolica in een grote gouden lijst. Ervoor staat een secretaire met daarop stolpen met daarin opgeprikte vlinders, daarnaast aan weerszijden een fauteuil. Ook staat een aantal stolpen op een eigen standaard. De tovertwinkels zetten het schilderij in het licht en de vlinders klappen met hun vleugels. Op de vloer zijn decoraties te ontdekken in de vorm van twee vlinders.

Deel van het panoramische diorama van Hartenstad
Berglandschap vormt de horizon

De drie Fantasievaarders die zich tegelijkertijd in de ruimte bevinden draaien een halve slag en begeven zich richting evenzoveel aan de salon gelegen balkons. Deze kijken uit over een berglandschap bij nacht, met links een uitgebarsten vulkaan. Het wordt eerst wat donkerder en er steekt een briesje op, maar de tovertwinkels zorgen dat de lichtjes aan gaan in heel het diorama van Hartenstad, de stad naast het paleis Hartenhof.

Ettelijke grote, blinkende vlinders dalen voor ons neer en klapwieken met hun vleugels. In de vleugels zijn pauwstructuren opgenomen. Ook in het behang en op de vloer zijn vlindersymbolen verwerkt.

Dan rijden de Fantasievaarders weer een stukje achteruit om de ruimte te verlaten richting het Botanicum.

Achtergrond

Het balkon van de Panorama Salon was al vroeg te onderscheiden in de bouw van de attractie

De scène is een ontwerp van Karel Willemen. Het grote schilderij en het gedetailleerde diorama werden vervaardigd door Diego Terroba.

De scène was al vroeg in het bouwproces herkenbaar. De verdiepte vloer voor het diorama werd in april 2016 als eerste gestort, nog voor de vloeren van de rest van het gebouw. Daarna volgden de drie herkenbare balkonnetjes.