Pardulfus zoals in de serie anno 2011
Pardulfus met een van zijn lakeien

Pardulfus Carando Domerano is een fictief figuur uit de leefwereld van Pardoes. Hij is koning van Symbolica en regeert vanuit het paleis Hartenhof. Hij is de vader van Pardijntje en weduwnaar van Marbelle Soleya, de koningin van Hartenhof. Hij heeft Pardoes aangesteld als tovernar en Grootmagister Almar is zijn belangrijkste adviseur.

Biografie

Hartenkoning Pardulfus is geboren en getogen aan Hartenhof, waar de koninklijke familie Domerano al eeuwenlang met zachte hand regeert. Hij houdt bijzonder veel van zijn dochter Pardijn, waar hij het liefst de hele dag bij is, ware het niet dat hij een strak dagprogramma heeft.

Hij is gul, goedlachs en bijzonder gesteld op lekker eten en drinken. Hij leest graag oude reisverslagen en over andere culturen en volkeren. De financiën van zijn rijk interesseren hem niet zoveel; hij heeft veel meer oog voor het welzijn van zijn volk. Pardijn opvoeden tot troonopvolgster en het zo goed mogelijk besturen van het rijk zijn zijn doelen.

Optredens

Pardulfus is voor het eerst te zien in het stripboek Pardoes en de Verdwenen Formule. Hij heette toen nog 'Pardulfus de Rode' en was heel wat slanker dan de versie die we nu kennen. Sinds 2007 heeft de Efteling Pardulfus geregistreerd als merk[1].

Vanaf december 2011 had hij een bijrol in de televisieserie van Pardoes. Hij werd daar gespeeld door Bart Poulissen.

Pardulfus in Symbolica

In de attractie Symbolica is Pardulfus de koning waarbij we op audiëntie komen, tot Pardoes andere plannen met ons heeft. In de ontvangstruimte hangt een groot schilderij van hem boven de deur. In de Koningszaal treffen we de koning zelf aan als audio-animatronic, genietend van een grote stapel pannenkoeken voor hem en een flink glas in de hand. De stem van Pardulfus werd ingesproken door Efteling-ontwerper Robert-Jaap Jansen.

Hij komt ook voor in het Gouden Boekje Symbolica dat kort na de opening van de attractie verscheen.