Pardoes en de Verdwenen Formule
Het stripalbum van Pardoes en de Verdwenen Formule
Pardoes en de Verdwenen Formule
Vormgeving Concept B.V.
Genre strip
Uitgever Efteling
Uitgavedatum 2002
Boeken

Pardoes en de Verdwenen Formule is een stripalbum uit 2002 dat in opdracht van de Efteling werd geproduceerd door Concept BV. Teksten kwamen van Mirjam Oomens, tekeningen door Martin Rube en kleuren werden gedaan door Peter Swinkels. Het werd uitgegeven als het tweede album in een geplande reeks, de eerste Pardoes en het Verboden Sprookje, die door tegenvallende verkopen uiteindelijk ook bij twee albums bleef.

Het plot

Op een ochtend in het Eftelingbos is Pardoes bij Pardijntje aan het ontbijten wanneer ze vertelt dat ze aan het denken was aan de goede tijd op Symbolica voordat Pantagor de formule van Hartenhof stal. Vanaf toen zorgde een valse formule voor hartzeer in Hartenhof. Slechts bij het herstelen van de formule zou vrolijkheid wederkeren.

Bij thuiskomst krijgt Pardoes een uitnodiging voor het Fabuleuze Formulefestival, een wedstrijd waarbij de persoon die als eerste de juiste formule aanlevert de winnaar zal zijn. Zeer toevallig blijkt dit de Hartenhofformule te zijn. De Grootmagister weet de formule te vinden en in plaats van Hartenhof te helpen maakt hij er een wedstrijd van. Pardoes en Pardijn ontdekken dat ze als eerste een schilderij in het echt moeten zien van schilder Jeroen Bosch. In plaats van simpel een museum te bezoeken besluiten ze te tijdreizen met behulp van Belletje Bel.

Pardoes, Pardijn en Belletje Bel landen ergens in de middeleeuwen en vragen precies de man die voor Pantagor werkt waar ze de schilder kunnen vinden. Pantagor weet op dat moment precies achter een boom te staan en vertelt Rattar dat door het stelen van de deelnemerslijst hij zal zorgen dat Pardoes niet zal winnen. Schijnbaar zijn de andere deelnemers geen dreiging voor Pantagor. De man vertelt Pantagor waar Pardoes en Pardijn naar op zoek zijn. Intussen vindt het laatst genoemde paar het huis van Jeroen Bosch en het schilderij. Pardoes ontdekt op het grote schilderij een klein symbool dat volgens hem afkomstig is uit de Nazca Vallei in Peru, iets dat pas in 1939 werd ontdekt.

Met Belletje Bel vliegen ze naar Peru maar komen per ongeluk terecht in een jungle. Belletje Bel kan ze niet meenemen om naar de woestijn te gaan waar de vallei ligt, dus zoeken Pardoes en Pardijn naar een open plek. Ondanks dat Pardoes hier per ongeluk kwam, is Pantagor ook hier opnieuw te vinden en hij gaat ze schaduwen in hoop dat ze de jungle niet overleven. Op een open plek(!) gaan ze even uitrusten en wordt Pardoes ziek van het eten van een plant. Gelukkig komt een pratende papegaai met muts Pardijntje te hulp. Deze papegaai genaamd Old Fettercairn weet een kruidenmix en kan zo Pardoes genezen. Pantagor vindt dit niet leuk en ontvoert Old Fettercairn in de hoop Pardoes zo te dwarsbomen. Gelukkig kan Pardoes met wat goud Rattar zo afleiden dat deze de vogel loslaat en snel gaan ze er vandoor.

Pardoes en Pardijntje worden de volgende dag door grote adelaars opgepakt en meegenomen naar een indianendorp waar ze te horen krijgen dat ze zullen worden geofferd aan Pantagor. Pardijntje en de papegaai weten te ontsnappen en halen in de jungle hulp van een apenstam. Dankzij de apen ontsnapt ook Pardoes en met Belletje Bel vliegen ze naar de symbolen toe. Daar raken ze alle symbolen aan en tekent Pardoes ze op voordat Belletje Bel ze weer meeneemt.

Helaas brengt de bel ze weer terug naar de schilder. Pardoes vraagt dan maar meteen aan de schilder het symbool weg te werken van het schilderij zodat niemand achter de formule kan komen (wat niets meer was dan de Peruviaanse tekens aanraken en opschrijven). En zo wint Pardoes en wordt de schande over Hartenhof opgeheven.

Karakters

Achtergrond

Dit is het tweede en laatste album in een extern geproduceerde reeks door Concept BV. (Zie voor achtergrond bij deze reeks Pardoes en het Verboden Sprookje.) In contrast met het eerste album zien we hier echter al flink wat meer karakters uit het Pardoes-universum hun opwachting maken. Niettemin lijkt ook dit boek niet goed te passen in de canon van Pardoes.