Rattar in de serie anno 2011
Rattar

Rattar is een antropomorfe rat uit de leefwereld van Pardoes. Hij is de lakei van Pantagor, nadat hij werd ontslagen bij een landvoogd in Symbolica. Hij is erg geïmponeerd door Pantagor, die maar zelden een vriendelijk woord voor hem over heeft en hem goed weet te gebruiken als spion, dief en voor klusjes die Pantagor zelf liever niet doet.

Biografie

Rattar is geboren in de Fabelbergen en zijn familie diende generaties lang aan de adellijke hoven. Ook Rattar diende aanvankelijk aan het hof, maar hij werd betrapt op diefstal en vluchtte voor zijn straf. Tijdens deze vlucht kwam hij Pantagor tegen die hij sindsdien helpt. Hiermee probeert hij uiteindelijk weer hogerop te komen en weer, net als zijn familie, aan de hoven te dienen.

Optredens

Terwijl Pantagor al in 2000 in Pardoes en het Verboden Sprookje optreedt, zien we zijn hulpje Rattar pas in 2002 voor het eerst: in strip Pardoes en de Verdwenen Formule en spel Een Wonderlijk Avontuur met Pardoes de Tovernar is hij te zien. In 2007 registreerde de Efteling de naam Rattar als merk.[1]

Vanaf december 2011 was hij te zien in de televisieserie van Pardoes. Hij treedt in elke aflevering op en omdat hij al het werk moet doen, heeft hij meer interacties met de andere karakters dan Pantagor zelf. Hij wordt gespeeld door Sander van Amsterdam die een rattenhoofd draagt met ogen die rood kunnen oplichten.

In de attractie Symbolica komt hij, net als Pantagor, niet voor.

Verwijzingen
  1. Eftelist: Handelsmerken van de Efteling  (26 april 2008)