De Sprookjessprokkelaar vertelt...
Kaft van De Sprookjessprokkelaar vertelt...
Auteur Paul van Loon en Laurentien van Oranje
Illustraties Nick Egberts
Taal Nederlands
Genre sprookjes
Uitgever Leopold
Uitgavedatum 13 maart 2019
Pagina's 184
Grootte 16x25 cm
Uitvoering gebonden
ISBN 978-90-258-7456-8
Prijs € 18,50
Koop bij bol.com
Boeken

De Sprookjessprokkelaar vertelt... is een boek van Paul van Loon en Prinses Laurentien met zeven nieuwe verhalen, geplaatst in het kader van de Sprookjessprokkelaar. Het verscheen op 13 maart 2019. De auteurs baseerden zich op de winnende verhalen van een Sprookjesschrijfwedstrijd uit 2017.

Sprookjesschrijfwedstrijd der Lage Landen

Wedstrijdlogo

In het voorjaar van 2017 organiseerde Stichting Natuurpark de Efteling de Sprookjesschrijfwedstrijd der Lage Landen. Mensen van alle leeftijden kunnen een verhaal insturen dat dient 'ter inspiratie' voor een boek met korte verhalen van de Sprookjessprokkelaar. Dit boek zou wederom geschreven worden door Paul van Loon en Prinses Laurentien, auteurs van het eerste boek van de Sprookjessprokkelaar.

Op 17 januari werd een oproep verspreid aan iedereen in Nederland en Vlaanderen om een verhaal in te sturen. Het mag maximaal 1001 woorden lang zijn, en moet zich afspelen in de toekomst. Bijvoorbeeld door te beginnen met Eens is er....[1]

Juryleden in de Troonzaal

De juryleden werden op 27 januari bekend gemaakt. Olaf Vugts is voorzitter. Leden zijn tv-presentator Jochem van Gelder, schrijfster Simone van der Vlugt, liedjesschrijver Jan Rot en actrice Plien van Bennekom namens Nederland, en schrijver Marc de Bel en presentatrice Ihsane Chioua Lekhli namens Vlaanderen. Zij werden aangevuld door kinderjurylid Jasper van Hove uit Lille in België.[2] Op 11 maart moesten de inzendingen binnen zijn; er werden maar liefst 2800 verhalen ingestuurd.

Na een voorjurering bleven er 140 verhalen over voor de vakjuryleden, die ieder 28 sprookjes lazen. De winnaars werden eind mei bekend gemaakt: er zijn veertien winnende inzendingen, van inzenders tussen de 9 en 64 jaar oud.[3]

Hun verhalen werden door de auteurs als inspiratie gebruikt in hun boek. De volgende thema's zijn uit de inzendingen gedestilleerd: Natuur, Verbondenheid (digitaal), Armoede, Tijd, Eenzaamheid, Angst en Je bent wie je bent. De winnaars krijgen een officiële naamsvermelding in het boek, ontvangen een eigen gesigneerd exemplaar, ontmoeten de schrijvers en krijgen een bezoek aan de Efteling aangeboden.[4]

Het boek zou, voorzien van illustraties van de Efteling, verschijnen in het voorjaar van 2018,[4] maar lange tijd werd er niets van vernomen.

Het boek

Uiteindelijk verscheen het boek pas op 13 maart 2019. De auteurs hebben op basis van de winnende inzendingen zeven verschillende verhalen geschreven.[5] De illustraties zijn van de hand van Nick Egberts, die werkt bij de Efteling maar ook freelance illustrator is.

Conform de opdracht van de wedstrijd spelen de sprookjes niet lang geleden, maar in de toekomst. Volgens de flaptekst zijn de verhalen onder andere "Sprookjes over prinsessen die altijd ruzie maken, maar toch samen het land moeten regeren. Over een fee die de mensen probeert te beschermen tegen internettrollen. En over een meisje dat in een stad van steen en beton op zoek gaat naar het allerlaatste zaadje."

Het boek werd officieel gelanceerd op 17 maart, voorafgaand aan de voorstelling van Sprookjessprokkelaar de musical in het Chassé Theater in Breda. De auteurs reikten daar persoonlijk de veertien winnaars hun gesigneerde exemplaren uit.[5]

Twee weken later verscheen ook een tweede druk van het eerste boek van de Sprookjessprokkelaar, met een aangepaste rode kaft.

  1. Persbericht Efteling: De Efteling organiseert een sprookjesschrijfwedstrijd (17 januari 2017)
  2. Persbericht Efteling: Jochem van Gelder, Simone van der Vlugt, Jan Rot en Plien van Bennekom jureren Efteling schrijfwedstrijd (27 januari 2017)
  3. Persbericht Efteling: 2800 sprookjes voor Sprookjesschrijfwedstrijd der Lage Landen! (4 april 2017)
  4. 4,0 4,1 Persbericht Efteling: Winnaars schrijfwedstrijd Efteling bekend (22 mei 2017)
  5. 5,0 5,1 Efteling Blog: Nieuw boek Sprookjessprokkelaar te koop (13 maart 2019)