Jochem van Gelder
Joris3.jpg
Jochem van Gelder met Bart de Boer tijdens de opening van Joris en de Draak in 2010
Volledige naam Joannes Willibrordus Adrianus van Gelder
Geboren 23 mei 1963
Bekend als Presentator van (kinder)televisieprogramma's en jurylid
Personen

Joannes Willibrordus Adrianus (Jochem) van Gelder (Tiel, 23 mei 1963) is een Nederlandse radio- en televisiepresentator, zanger, schrijver en acteur.

Na de havo studeerde hij aan de pabo in Nijmegen. Van Gelder schreef onder andere Sinterklaas-verhalen en liedjes, maar hij is vooral bekend als presentator van verschillende televisieprogramma’s voor kinderen, of met kinderen in de hoofdrol. De bekendste voorbeelden zijn Willem Wever en Praatjesmakers. Hij won in 2005 de Zilveren Televizier-Ster (man). Jochem is getrouwd en heeft drie zonen.

De Efteling

Jochem is een neef van Joop Salet, die van 1952 tot in 1958 directeur van de Efteling was. Daarna was Salet directeur van bungalowpark Het Kraanven. De familie Van Gelder verbleef dan ook regelmatig in Het Kraanven.[1]

Jochem bleef een vaak geziene gast in de Efteling. Hij is er privé regelmatig geweest, maar ook voor werk. Voor bedrijfsfeesten in het park of theater presenteerde hij. In 1998 mocht hij nog voor de opening van Vogel Rok de achtbaan uitproberen tijdens het programma Willem Wever van de NCRV.[2] In 2012 presenteerde hij het programma Alles kids voor SBS6, waar onderdelen voor opgenomen werden in de Efteling.

De Efteling nodigt hem ook regelmatig uit voor evenementen. Met zijn gezin is hij bij vele premières van musicals in het Efteling Theater geweest. In 2010 zat hij samen met directeur Bart de Boer voorin Joris en de Draak bij de opening van de attractie.

In 2015 presenteerde hij het programma We are Family dat werd opgenomen in het Efteling Theater. Op 10 september 2016 las hij voor in het openluchttheater naar aanleiding van de Taalweken. Het jaar daarop was hij één van de juryleden van de Sprookjesschrijfwedstrijd der Lage Landen‎.

  1. Efteling-tijdschrift Wondere Wereld Wijzer nr. 1 (2000)
  2. YouTube: Willem Wever, achtbanen 02