Joop Salet
Joop Salet
Joop Salet
Volledige naam Johannes Theodorus Maria Salet
Alias Joop
Bijnaam Joop Chalet
Geboren 4 feb 1925
Overleden 30 jan 2000
In dienst 1 aug 1952
Uit dienst feb 1990
Beroep directeur
Nationaliteit Nederlands
Bekend als parkdirecteur en directeur Kraanven
Personen

Johannes Theodorus Maria Salet (Beneden-Leeuwen, 4 februari 1925 - 30 januari 2000) was van 1 augustus 1952 tot 1 oktober 1958 directeur van Natuurpark de Efteling. Hij was de opvolger van directeur H. Peeters Weem.

Salet solliciteerde op een functie voor "directeur van een toeristisch bedrijf in het zuiden des lands", en had geen idee dat dit over de Efteling ging, noch wist hij wat de Efteling was. In 1953 betrok hij de nieuw gebouwde directeurswoning aan de Parklaan. In de beginjaren moest hij met name de alreeds genomen besluiten van Van der Heijden uitvoeren. Niettemin hield hij al snel van het bedrijf en de medewerkers.[1]

Op 1 oktober 1958 wordt Ab Diender benoemd tot de nieuwe algemeen directeur, maar Salet blijft naast hem in de directie opereren. In februari 1962 werd hij aangesteld als tijdelijk directeur van Bungalowpark Het Kraanven, om de vorige directeur te vervangen die zich ziek had gemeld na gerezen twijfels over zijn functioneren. Dit deed hij naast zijn werk voor het attractiepark. Later wordt de functie permanent en full time.

Met Pieck inspecteren van de bouw van de Vliegende Fakir

Salet woonde vanaf dat moment 21 jaar lang op het bungalowpark en wist het, samen met zijn echtgenote en een klein team van medewerkers, tot grote ontwikkeling te brengen. Door zijn sociale houding, persoonlijke benadering en sterk geheugen voor namen, wist hij er voor te zorgen dat vele gasten terugkeerden voor een verblijf in het Kraanven. Uiteindelijk heeft hij aan het hoofd van het Kraanven gestaan tot aan het einde van het bungalowpark in 1985. Het was voor hem zeer frustrerend om het park waar hij zo hard aan had gewerkt, te moeten sluiten.[1]

Na de sluiting stapte Salet over naar de afdeling Marketing & Communicatie van de Efteling zelf. Daar richtte hij zich op groepsbezoeken en seniorenmarkt. In februari 1990 ging Salet met pensioen.

Wetenswaardigheid