Wedstrijdlogo

De Sprookjesschrijfwedstrijd der Lage Landen is een door Stichting Natuurpark de Efteling in het voorjaar van 2017 georganiseerde schrijfwedstrijd. Mensen van alle leeftijden kunnen een verhaal insturen dat dient 'ter inspiratie' voor een boek met korte verhalen van de Sprookjessprokkelaar. Dit boek zal wederom geschreven worden door Paul van Loon en Prinses Laurentien.

Op 17 januari werd een oproep verspreid door de Efteling samen met Paul van Loon en Prinses Laurentien, aan iedereen in Nederland en Vlaanderen om een verhaal in te sturen. Het mag maximaal 1001 woorden lang zijn, en moet zich afspelen in de toekomst. Bijvoorbeeld door te beginnen met Eens is er....

Juryleden in de Troonzaal

De juryleden werden op 27 januari bekend gemaakt. Olaf Vugts is voorzitter. Leden zijn tv-presentator Jochem van Gelder, schrijfster Simone van der Vlugt, liedjesschrijver Jan Rot en actrice Plien van Bennekom namens Nederland, en schrijver Marc de Bel en presentatrice Ihsane Chioua Lekhli namens Vlaanderen. Zij werden aangevuld door kinderjurylid Jasper van Hove uit Lille in België. Op 11 maart moesten de inzendingen binnen zijn; er werden maar liefst 2800 verhalen ingestuurd.

Na een voorjurering bleven er 140 verhalen over voor de vakjuryleden, die ieder 28 sprookjes lazen. De winnaars werden eind mei bekend gemaakt: er zijn veertien winnende inzendingen, van inzenders tussen de 9 en 64 jaar oud.

Hun verhalen worden door de auteurs als inspiratie gebruikt in hun boek. De volgende thema's zijn uit de inzendingen gedestilleerd: Natuur, Verbondenheid (digitaal), Armoede, Tijd, Eenzaamheid, Angst en Je bent wie je bent. De winnaars krijgen een officiële naamsvermelding in het boek, ontvangen een eigen gesigneerd exemplaar, ontmoeten de schrijvers en krijgen een bezoek aan de Efteling aangeboden.

Het boek zou voorzien van illustraties van de Efteling verschijnen in het voorjaar van 2018, maar er is nog niets van vernomen.