Wedstrijdlogo

De Sprookjesschrijfwedstrijd der Lage Landen is een door Stichting Natuurpark de Efteling in het voorjaar van 2017 georganiseerde schrijfwedstrijd. Mensen van alle leeftijden kunnen een verhaal insturen dat dient 'ter inspiratie' voor een boek met korte verhalen van de Sprookjessprokkelaar. Dit boek zal wederom geschreven worden door Paul van Loon en Prinses Laurentien.

Op 17 januari werd een oproep verspreid door de Efteling samen met Paul van Loon en Prinses Laurentien, aan iedereen in Nederland en Vlaanderen om een verhaal in te sturen. Het mag maximaal 1001 woorden lang zijn, en moet zich afspelen in de toekomst. Bijvoorbeeld door te beginnen met Eens is er....

Juryleden in de Troonzaal

De juryleden werden op 27 januari bekend gemaakt. Olaf Vugts is voorzitter. Leden zijn tv-presentator Jochem van Gelder, schrijfster Simone van der Vlugt, liedjesschrijver Jan Rot en actrice Plien van Bennekom namens Nederland, en schrijver Marc de Bel en presentatrice Ihsane Chioua Lekhli namens Vlaanderen. Zij werden aangevuld door kinderjurylid Jasper van Hove uit Lille in België. Op 11 maart moesten de inzendingen binnen zijn; er werden maar liefst 2800 verhalen ingestuurd.

De winnaars worden op 17 mei bekend gemaakt. Hun verhalen worden door de auteurs gebruikt in hun boek, en ze krijgen een officiële naamsvermelding in het boek, ontvangen een eigen gesigneerd exemplaar, ontmoeten de schrijvers en krijgen een bezoek aan de Efteling aangeboden.

Het boek verschijnt in het voorjaar van 2018, met illustraties van de Efteling.