Anton Pieck 85
Ap85ewf.jpg
Een wonderlijk fenomeen
Auteur Wim Verhagen
Taal Nederlands
Onderwerp Anton Pieck
Genre Catalogus
Uitgever Van Holkema & Warendorf
Uitgavedatum 1980
Pagina's 144
Grootte 31 x 22,5 cm
Uitvoering Hardcover
ISBN 90-269-4817-4
APB A.041.01.05
Boeken

Anton Pieck 85: Een wonderlijk fenomeen is de catalogus van de overzichtstentoonstelling Anton Pieck 85 jaar van het werk van Anton Pieck in het Singer Museum te Laren in 1980, maar heeft een dubbelfunctie als 'kijkboek', het eerste boek waarin het werk van de illustrator in de volle breedte aan bod komt.

Samensteller Wim Verhagen wil bij de expositie een catalogus uitbrengen die ook een 'gezellig kijkboek' moet zijn om ook hen die de tentoonstelling niet bezochten te kunnen bereiken. Hiertoe zoekt hij de samenwerking met de Unieboek-imprint Van Holkema & Warendorf. Uitgangspunt voor de selectie was om zoveel mogelijk onbekend of niet eerder gepubliceerd werk op te nemen.

Verhagen begint het boek met een aantal inleidingen die diverse kanten van de illustrator belichten. Als eerste beschijft hijzelf zijn frustratie met de in zijn ogen miskenning van Pieck als kunstenaar door de kunstkritiek. O. ter Kuile, conservator van het Rijksmuseum en auteur van '500 Jaar Nederlandse schilderkunst' geeft een biografie van Pieck; Gerard Walsing schrijft over 'Pieck als Vlaming', minister Gardeniers van CRM beschrijft dat ze het bedankt hem voor 'ogenblikken van verstilde vreugd'. Wim Polak, burgemeester van Amsterdam heeft het over hoe Anton Pieck van Amsterdam houdt, en directeur van de PTT Leenman vertelt over de Pieck-postzegel. Er volgen nog een stukje over kalenders van Mieke de Visser en een hagiografisch stukje van Piecks biograaf Hans Vogelesang.

Pieck bekijkt het boek

Hierna volgt de eigenlijke catalogus met meer dan 100 pagina's, verdeeld over secties als Boekillustraties, Reistekeningen, Etsen en Portretten. De zeven pagina's Efteling bevatten 22 tekeningen voor Sprookjesbos, Spookslot en Diorama. Ook is er nog een pagina voor zijn ontwerp voor het Autotron. Het boek eindigt met twee tekeningen van Amsterdam.