Ter gelegenheid van diverse jubilea zijn twee sets postzegels en een set herdenkingszegels verschenen. De postzegels zijn uitgegeven door PTT Post of zijn rechtsopvolger en dus als regulier frankeermiddel in te zetten, maar uiteraard ook geschikt voor de (postzegel)verzamelaar. Herdenkingszegels dienen uitsluitend ter herinnering niet te gebruiken voor het versturen van een brief.

Naast de speciale postzegels verkoopt het park ook reguliere postzegels bij de souvenirwinkels, ter frankering van aangeschafte ansichtkaarten. Deze kunnen gepost worden in de brievenbus.

Herdenkingszegels (1978)

De eerste dag enveloppe met bijhorende zegels

Herdenkingszegels verschenen ter ere van het 25-jarig jubileum van de Efteling in 1978. De jubileumzegels werden op 26 maart uitgegeven onder emissie nr. 22 Erinnofilie Nederland door het Bureau Herdenkingszegels in Vlaardingen.

De opbrengst van de verkoop van de zegels (inclusief eerste-dag-envelop) kwam ten goede aan het Nationaal Jeugdfonds (Jantje Beton).

De herdenkingszegels zijn ontworpen door Anton Pieck. Aangezien deze herdenkingszegels geen postzegels zijn, hebben ze geen frankeerwaarde. Wel werden ze gebruikt op ballonpost. De enige door Anton Pieck ontworpen postzegel is overigens het Stadhuis van Haarlem (nvph 1158).[1]

Postzegels (2002)

De postzegels

Ter gelegenheid van het vijftig jarig jubileum in 2002 zijn postzegels (nvph 2084/88) bij TPG Post aangevraagd door de Efteling en ontworpen door Robert-Jaap Jansen. Het was de eerste keer dat een postzegel werd ontworpen door een grafisch ontwerper van de aanvragende partij.[2]

De zegels van € 0,39 zijn uitgebracht op vellen van vijf stuks. Elk van de vijf zegels beeldt een ander figuur uit. Naast de zegels is voor elk van de figuren een zinnetje opgenomen:

Langnek, Pardoes en de Kleine Boodschap Kabouter zijn van bovenaf gefotografeerd, Holle Bolle Gijs van onderaf, zodat het beeld een interessant perspectief krijgt. Het Droomvlucht-elfje is frontaal opgenomen. Het ontwerp voor een zesde zegel, de heks van Hans en Grietje, heeft het niet gered tot de uiteindelijke uitgave.

De hoofdletter N van Nederland is gezet in het Anton Pieck-lettertype en het euroteken is afgeleid van de Efteling-e uit het jubileumlogo. Volgens Jansen zijn de "sfeervolle Anton Pieck-tussentinten van het mystieke blauw, het geheimzinnige bruinrood en het raadselachtige paars" een eerbetoon aan Anton Pieck. De zegels werden gedrukt bij Walsall Security Printers in Engeland en kwamen op 14 mei in de verkoop bij alle postkantoren in een totale oplage van 900.000 stuks.[3]

Postzegels (2012)

Set van 2012

Tien jaar na de vorige serie geeft PostNL in samenwerking met de Efteling weer een set postzegels uit. Ditmaal bestaat de set uit drie zegels, met daarop een nostalgische afbeelding: de heks van de Heksenpoort in zwart-wit, Langnek in kleur en Kleine Boodschap wederom in zwart-wit. Op elk van de zegels staat de tekst '60 Jaar Efteling'. Een en ander zit in een envelop met daarin ook drie ansichtkaarten met andere afbeeldingen van dezelfde attracties, zij het dat Langnek hierop zwart-wit is en de beide anderen juist in kleur.

Op het vel rond de zegels staat een heraut en het jubileumlogo. De achtergrond wordt gevormd door een patroon van vierkante afbeeldingen dat we kennen van Zijn we d'r al?. De set kost € 4,95.

  1. Anton Pieck-postzegels, postzegelblog.nl, 3 januari 2009
  2. Pieck's sfeer in de Eftelingpostzegels, postzegelblog.nl, 13 september 2009
  3. Verzamelaarsblad “De Klepel”: Postzegelnieuws. Jaargang 33, nr 371 (juni 2002)