De Efteling Sprookjes Omnibus
Voorplat Sprookjes Omnibus
Auteur Gerrie van Dongen & Ad Grooten e.a.
Illustraties diverse
Taal Nederlands
Genre sprookjesboek
Uitgever Rubinstein
Uitgavedatum mei 2022
Pagina's 320
Grootte 20x2,5x3,2cm
Uitvoering gebonden
ISBN 9789047624059
Prijs € 24,99
Koop bij bol.com
Boeken

De Efteling Sprookjes Omnibus is een in 2022 verschenen sprookjesboek van de Efteling en uitgeverij Rubinstein. Het bestaat uit dertig verhalen waarvan het grootste deel eerder al in losse deeltjes verscheen als de Efteling Gouden Boekjes.

Lange aanloop

Cover zoals aangekondigd in 2018

Het boek heeft lang op zich doen wachten, want het was oorspronkelijk al aangekondigd om te verschijnen in 2018, toen nog met vierentwintig sprookjes (de twee reeksen Gouden Boekjes zonder Joris en de Draak). De publicatie werd echter steeds met een half jaar vooruitgeschoven. In mei 2022 verscheen het uiteindelijk, met een aangepast coverdesign en nu met dertig verhalen. Het wordt verkocht in souvenirwinkels in het park en in boekwinkels in heel Nederland. Dat het boek er in 2022 alsnog kwam werd door de Efteling gerelateerd aan het 70-jarig jubileum van het park.

Sprookjes

De basis van het boek vormen de eerder uitgegeven Efteling Gouden Boekjes. Opgenomen in het boek zijn de dertien sprookjes uit de eerste reeks (inclusief het later daaraan toegevoegde Joris en de Draak) en de twaalf van de tweede reeks, plus het los verschenen gouden boekje Symbolica. Dit totaal van zesentwintig verhalen is aangevuld met Vogel Rok, de Kikkerkoning, Max en Moritz en De Zes Zwanen tot dertig.

Opmerkelijke afwezige is Sneeuwwitje, al sinds 1952 aanwezig in het Sprookjesbos. Dit verhaal maakte geen onderdeel van de Gouden Boekjes-reeks en is ook nu niet opgenomen in de selectie.

De volledige inhoudsopgave:

 1. Hans en Grietje
 2. De Wolf en de zeven Geitjes
 3. Roodkapje
 4. Klein Duimpje
 5. Assepoester
 6. Doornroosje
 7. Tafeltje dek je, Ezeltje strek je
 8. Vogel Rok
 9. De rode Schoentjes
 10. De Indische Waterlelies
 11. De zes Dienaren
 12. De nieuwe Kleren van de Keizer
 13. Vrouw Holle
 14. Joris en de Draak
 15. De gelaarsde Kat
 16. Repelsteeltje
 17. De Trollenkoning
 18. De Kikkerkoning
 19. Symbolica
 20. Zwaan kleef aan
 21. Holle Bolle Gijs
 22. Het Meisje met de Zwavelstokjes
 23. De magische Klok
 24. Het stoute Prinsesje
 25. Max en Moritz
 26. De Bremer Stadsmuzikanten
 27. De Tuinman en de Fakir
 28. De Chinese Nachtegaal
 29. De Prinses op de Erwt
 30. De zes Zwanen


Teksten

De sprookjes zijn opgenomen zoals ze zijn verteld in de Gouden Boekjes-reeks (dus niet verkort zoals in het daarna verschenen groene sprookjesboek En ze leven nog lang en gelukkig). Die vertellingen waren op hun beurt gebaseerd op die in het blauwe Sprookjesboek van de Efteling uit 2009.

De teksten van de vier nieuw toegevoegde verhalen van Vogel Rok, De Kikkerkoning, Max en Moritz en De Zes Zwanen, waar geen Gouden Boekjes van zijn verschenen, zijn wel gebaseerd op die uit En ze leven nog lang en gelukkig, zij het in iets verkorte vorm.

Ieder sprookje wordt ingeleid met een paginagrote illustratie en een klein stukje tekst om de nieuwsgierigheid van de lezer op te wekken en van alle sprookjes wordt vermeld vanaf welk jaar het verhaal in De Efteling is te vinden, gevolgd door een vraag waarop het antwoord te vinden is in het sprookje, of anders achterin het boek.

Illustraties

De Efteling-e zoals gebruikt op de omslag

De illustraties van de zesentwintig Gouden Boekjes zijn hergebruikt voor de omnibus, zij het dat er per sprookje wel aanmerkelijk minder opgenomen zijn. De vier nieuwe verhalen zijn gezamenlijk verlucht door Job van Gelder en Laury Tinnemans (bij alle vier worden beide namen genoemd).

Van Gelder verzorgde ook de tekening op de band: een grote letter E waaraan takken ontspruiten die allerlei sprookjesfiguurtjes dragen, met bovenaan het kasteel van Doornroosje. De schutbladen zijn in dezelfde stijl geïllustreerd, en ook de inhoudsopgave is voorzien met kleurige tekeningen, evenals het voorwoord van de inmiddels welbekende schrijfkabouter.

Dit illustratief werk werd ook gebruikt voor een in juni dat jaar uitgegeven Efteling Doeboek voor kinderen van 3 tot 8 jaar.