Illustratie bij het sprookje in Meer Sprookjes van de Efteling

De Drie Kleine Biggetjes is een van oorsprong Engels sprookje of fabel over drie varkens die belaagd worden door een wolf.

Het sprookje

Drie jonge varkentjes worden door hun moeder de wijde wereld in gestuurd. De drie broers bouwen elk een huisje om zich te beschermen tegen een boze wolf die ze graag wil opeten. De eerste broer is lui en bouwt het huis van stro, de tweede is al iets minder lui en kiest voor hout als bouwmateriaal, en de laatste broer werkt hard metselt zijn huis van bakstenen, terwijl de andere twee al aan het luieren zijn.

De wolf komt, haalt diep adem en blaast het huis van stro pardoes omver en eet het biggetje op. Ook het huis van hout is niet bestand tegen de longcapaciteit van de wolf en ook deze big moet het ontgelden. Echter, het bakstenen huis krijgt de wolf niet omgeblazen. Hij besluit om via de schoorsteen naar binnen te klimmen, maar valt dan in een ketel kokend water onder in de schouw.

Het verhaal is in de jaren 1840 voor het eerst opgeschreven in Engeland, maar is in de mondelinge traditie veel ouder. In 1933 maakte Walt Disney er een tekenfilm van, Three Little Pigs. De biggetjes en Midas Wolf uit deze film genieten in Nederland nog voortdurende bekendheid omdat ze een vast onderdeel zijn van het stripaanbod in Donald Duck Weekblad.

In de Efteling

Bouwmeester Big
Het sprookje op een bouwschutting

In de Efteling is het sprookje niet uitgebeeld, maar wel is het opgenomen in Meer Sprookjes van de Efteling (2011).

In de herfst van 2022 introduceerde de Efteling het personage Bouwmeester Big, gebaseerd op het derde en wel succesvolle varken uit het sprookje. Dit figuur werd ingezet om de bouwwerkzaamheden in het park wat op te fleuren, om te beginnen de enorme bouwplaats van het Efteling Grand Hotel. Op de bouwschuttingen werd ook een samenvatting van het sprookje in vier talen aangebracht, vergelijkbaar met de sprookjesboeken in het Sprookjesbos. De samenvatting luidt:

De drie biggetjes

Er waren eens drie biggetjes die de wijde wereld in trokken.
Het eerste bouwde snel een hutje van stro.
Het tweede timmerde een houten huisje.
Het derde, slimme biggetje metselde een stenen huis om de hongerige wolf die wel een biggetje lustte tegen te houden. Het duurde niet lang of de wolf blies het tere strohuisje omver en het eerste biggetje moest hollen voor zijn leven. Even later ging ook het houten huisje om en vlogen de broertjes naar het stenen huis. Toen de wolf dat niet omver kon blazen klom hij boos in de schoorsteen en viel pardoes in een ketel kokend water...

En sindsdien zint hij op wraak...

Dulks uithangbord in Europa-Park

Wetenswaardigheid

  • Oud Efteling-ontwerper Michel den Dulk heeft voor zijn themadeel 'Engeland' in Europa-Park een uithangbord ontworpen gebaseerd op het sprookje, dat onmiskenbaar Eftelingse elementen in zich heeft.