Fotoboekje 1996
Fotoboekje1996.jpg
Schrijvende kabouter (donkerblauw)
Boekje nr. 23
Aantal pagina's 36 (exclusief omslag)
Aantal foto's 77
Nieuwe foto's Het Huis van de Vijf Zintuigen, Pardoes, Kinder Avonturendoolhof, Villa Volta en het Efteling Golfpark
Uitklappagina's Droomvlucht
Werd verkocht in seizoen 1996
Vorige fotoboekje 1995
Volgende fotoboekje 1997
Fotoboekje

Fotoboekje 1996 is het drieëntwintigste boekje dat in de serie fotoboekjes werd uitgebracht. Het was samen met de parkplattegrond te koop in de souvenirwinkels van de Efteling tijdens seizoen 1996 en is vandaag de dag enkel te verkrijgen via ruilhandel, Efteling-verzamelbeurzen of verkoopsites. Het telt 77 foto's.

Wie op de eerste dag van seizoen 1996 iets van Villa Volta wilde zien, was sneller af met de aanschaf van het fotoboekje, dan naar de attractie te rennen. Niet alleen door de nieuwe entree van het park die in vergelijking met Ingang West je veel verder liet lopen om bij de nieuwe attractie te komen, maar ook omdat 'het huis vol raadsels en geheimen' al meteen op openingsdag in het nieuwe fotoboekje te vinden was. In vergelijking met vorig jaar is de achtergrondkleur van de pagina's iets geler, maar de kaders om de foto's zijn gelijk. Achterin staan de partners in kwaliteit: ABN-Amro, Fujifilm, M&M's en Coca-Cola; de laatste heeft tevens een nieuw logo.

Foto's

Villa Volta staat echter niet op de uitvouwpagina's, die plek is in 1996 nog voor Droomvlucht. We moeten iets verder bladeren voor een spread met een bewerkte foto van de voorgevel van de villa, hier nog met witte kozijnen, waarbij de ene helft van de foto in een oranje licht staat en de andere helft diepblauw is gemaakt. Dezelfde lucht wordt gebruikt op de foto van het Huis van de Vijf Zintuigen op de achterflap, die daarmee overigens het Efteling-wapenschild na drieëntwintig jaar vervangt. Op de Villa Volta-pagina's zijn verder een paginagrote foto van Hugo van den Loonsche Duynen te vinden en de hierna nooit meer vervangen foto van de huiskamer.

De prins en prinses op de eerste bladzijde maken plaats voor een foto van een gloednieuw Huis van de Vijf Zintuigen, waarbij het strooien dak en de punten bovenop er beduidend frisser uitzien dan in latere jaren. Ook voor het eerst een foto van Pardoes, de Kinder Avonturen Doolhof en het Golfpark. De luchtfoto is hierdoor komen te vervallen, maar wel voor het eerst een foto van het Efteling Hotel zelf, hier verlicht bij nacht.

Meer avondfoto's van Hans en Grietje, de Indische Waterlelies en de Pegasus - alhoewel het park vanaf dit jaar juist geen late zomeravondopenstellingen meer had. Nieuwe foto's voor Doornroosje, waaronder een close-up van de spinnende boze fee. Ook nieuw is een paginagrote foto van Langnek, voor het eerst zonder toeschouwers. De foto van de Wolf en de Zeven Geitjes is na jaren vervangen door de foto met de wolf in de achtergrond. De Trollenkoning en het kaboutervrouwtje wisselen weer van plek.

Beide foto's van het Carrouselpaleis zijn vervangen. De foto van de Stoomcarrousel zelf laat nu een draaiende molen zien. Het Kinderspoor is weer verdwenen uit het boekje en de Gondoletta-foto is vervangen door een verkleinde "Wandelen, varen, rijden, vliegen..."-foto. Er is een extra foto van de wachters van de Indische Waterlelies bijgekomen. De pagina's van Droomvlucht, Spookslot, Fata Morgana en het Lavenlaar zijn gelijk gebleven. Wel zijn er nieuwe foto's voor de Piraña en de Pegasus. De foto van de Python is niet vervangen en toont nog de oude treintjes, die in het park in 1996 ingeruild werden door de nieuwe gestroomlijnde van Vekoma.