Folder Efteling Golfpark

Het Efteling Golfpark is een 18 holes golfbaan in 1995 aangelegd ten zuiden en zuidwesten van het Efteling Park. De baan wordt geëxploiteerd door de Efteling B.V. en bespeeld door leden van Golfclub Efteling alsmede dagbezoekers.

Het centrale punt in de 95 hectare grote baan is het Clubhuis. Dit is gelegen aan de Veldstraat 6, ressorterend onder de kern De Moer en is dus strikt genomen het enige stuk Efteling dat niet in Kaatsheuvel gelegen is, alhoewel de baan zich daarmee nog wel binnen de gemeentegrenzen van Loon op Zand bevindt.

Het Golfpark wordt door de Efteling gepresenteerd als één van zijn vier pijlers: Attractiepark, Overnachten, Theater en Golf.

Het golfpark

De baan

Baanlayout

De baan van het Efteling Golfpark is een winterharde, zogeheten inland-links course. Het is een open baan die heel het jaar door te bespelen is: iedereen met een golfvaardigheidsbewijs heeft toegang. Het golfpark verwierf kort na de opening de A-status van de Nederlandse Golffederatie. De Britse golfbaanarchitect Donald Steel kreeg als opdracht om een baan te ontwerpen die zowel voor professionals als amateurs interessant zou zijn.

De 18 holes met een totale lengte van 6.256 meter zijn in twee lussen opgesplitst met duinbaan-holes en parkbaan-holes. Geen enkele fairway in de baan ligt naast een andere en elke hole is ruim van opzet. Er wordt een ruimte per hole gereserveerd: bij reguliere golfbanen zou dat 2,5 ha per hole zijn, bij de Efteling gaat het om 5 ha per hole. Daarmee zou de golfbaan ook geschikt zijn om voorzieningen te treffen voor grote aantallen toeschouwers voor internationale toernooien. De tweede bijzonderheid die de baan uniek moet maken is de ontwikkeling van het natuurbeheer rond de golfbaan met advies van de Nederlandse Vlinderstichting.

De Moerse Loop doorkruist een aantal holes, dit beekje is bij de aanleg gereconstrueerd. Een deel van het terrein doet ook dienst als natuurlijk afvalwaterfilter ten bate van de waterhuishouding van zowel het golf- als het attractiepark, onder de naam Klaterwater.

Het clubhuis, richtingaanwijzers met Klein Duimpje, de uitbundige natuur en een hier en de daar boven de bomen zichtbare minaret en Pagode gaven de golfbaan altijd al een subtiele, maar Eftelingse nuance. In 2006 is de baan nog 'sprookjesachtiger' gemaakt, om zo de afstand tot de rest van de Efteling verder te verkleinen. Zo zijn bij hole 16 twee bunkers in de vorm van een reuzenvoetafdruk aangelegd en zijn muzikale paddenstoelen geplaatst.

Informatiebord bij een hole

Oorspronkelijk had het thema wat groter uit moeten pakken. Zo vertelt Reinoud van Assendelft de Coningh in een interview in 1992: "In een zandkuil op de golfbaan zal toch weer een voetafdruk te zien zijn van een enorme reus, die je even later ook weer ergens zal zien zitten".[1]

Faciliteiten

Het centrale punt van het golfpark is het karakteristieke Clubhuis, dat met zijn geglooid rieten dak een onmiskenbaar Eftelingse uitstraling heeft. Hierin bevinden zich kleedruimten, een golfshop en drie vergaderzalen: De Duykse Hoef, Kraanven en Huis ter Heide. Centraal onderdeel is het grand-café Fore!Seasons, inclusief terras, met uitzicht over de fairways.

Tegenover het Clubhuis, aan de andere zijde van de Veldstraat, bevinden zich een driverange en par 3 oefenholes, oefengreens en -bunkers. Hier is sinds 2010 ook een dependance van Hans Lemmens Golf gevestigd, een zogeheten fitting centre.

Op de baan worden regelmatig lokale en nationale toernooien georganiseerd. Ook zijn arrangementen beschikbaar met onder leiding van een professioneel golfer.

Voor het onderhouden van de baan is een eigen groendienst aanwezig dat met een klein legertje tuinmannen dagelijks de baan in conditie houdt. Hun thuisbasis is het in mei 2001 geopende Golfgroenrijk, ook wel bekend als de greenkeepersloods; daarvóór gebruikten de tuinmannen een oude boerenstal als uitvalsbasis van hun maaiers.

Geschiedenis

Oud logo Efteling Golfpark
Minder oud logo Efteling Golfpark
Huidig logo Efteling Golfpark

Kijk voor meer informatie over de geschiedenis van het Efteling Golfpark in het overkoepelende uitbreidingsplan De Wereld van de Efteling

Stichting Natuurpark de Efteling heeft al in 1955 grote hoeveelheden grond ten zuiden en zuidwesten van het park verworven, om zo toekomstige uitbreidingsmogelijkheden te verzekeren. Grote delen hiervan zijn nooit in gebruik geweest. Tussen 1960 en 1985 is een klein deel ingenomen door bungalowpark Het Kraanven, en onder de noemer De Wereld van de Efteling zijn er veel plannen gemaakt voor verblijfsaccommodatie in dit gebied, aanvankelijk Droomrijk, uiteindelijk resulterend in het slechts 17 ha grote Bosrijk.

Bij het bestuur leeft al sinds de jaren 80 het idee om de talloze hectares in te zetten voor een golfpark. Het eerste ontwerp voor een baan stamt uit 1986. De baan moet een 'championship course' worden die geschikt is voor internationale toernooien. Pas begin jaren 90 worden de plannen concreter en denkt men over een 9, 18 of zelfs 27 holes baan. Uiteindelijk publiceert men in 1991 een plan voor een 18 holes traject op een terrein van negentig hectare, dat eventueel nog uitbreidbaar zou zijn naar 27 holes. Onder leiding van Antoine van Daele, zelf verwoed golfer, werd het nu wel uitgevoerd.

Officiële opening in 1995

Ook bij deze ontwikkeling komt er wat protest van de milieubeweging kijken, maar deze kan al snel gerust gesteld worden door veel aandacht voor natuur, onder andere door samenwerking met de Vlinderstichting. De baan profileert zich als verbindingsschakel tussen de natuurgebieden Loonse en Drunense Duinen en Huis ter Heide. In 1999 concludeert het ministerie van Landbouw echter dat de natuurcompensatie onvoldoende is geweest.

Een landelijke bouwstaking zorgt voor wat vertraging, waardoor de officiële opening uiteindelijk plaatsheeft in september 1995 en sindsdien is de baan een succes.Verwijzingen
  1. 'De Efteling - handel in illusies', Limbursch Dagblad, 18-07-1992