Van Daele in 1993

Antoine Leon Raymond van Daele (Brugge, 21 september 1946 - Slowakije, 24 april 2008) was hoofd horeca en later hoofd operationele zaken bij de Efteling van juli 1989 tot december 1997.

Van Daele werd aanvankelijk aangesteld om de horeca te versterken, als ondersteuning van Henk Muller Kobold, op verzoek van toenmalig directeur Paul Beck waarmee hij eerder had samengewerkt. Al snel werd hij gepromoveerd tot hoofd Operationele Zaken en adjunct-directeur. De dan nieuwe, enorme afdeling Operationele Zaken bestaat uit de parkexploitatie en de horeca. Hij wordt daarbij geassisteerd door oer-parkmedewerker (sinds 1951) en Hoofd Park Chris Sprangers, die ook zijn functie overneemt tijdens zijn afwezigheid.[1]

Van Daele kwam met het idee om van Pardoes een loopfiguur in het park te maken. Ook was hij verantwoordelijk voor de bouw van het Efteling Hotel en het realiseren van het Efteling Golfpark. Dat hij zelf een verwoed golfer was, had hier wellicht mee te maken. Van Daele bedacht ook de jaarthema's begin jaren negentig.

Van Daele met zijn afdeling, 1990

Na een inzinking in maart 1997 besloot hij zijn werkzaamheden voor de Efteling neer te leggen voor een begin aan een rustigere periode in zijn leven.[2]

Van Daele hield zich later bezig met het bedenken en uitvoeren van leisureconcepten. Hij was tot zijn overlijden directeur van Dierenpark Amersfoort en was ook bezig met het opzetten van een mega-attractiepark in Slowakije. Voor dat laatste heeft hij Marieke van Doorn ontwerpen laten maken.

Verwijzingen
  1. 'De Heer C. Sprangers', Efteldingen, juli 1990
  2. Efteldingen: 'Afscheidsbrief Antioine van Daele' (1997)