Chris Sprangers in 1988

Chris Sprangers (2 juli 1929 - 24 mei 2016) werkte bij de Efteling van 28 januari 1951 tot 1 juli 1991. Hij kwam in dienst als Chef Speeltuin, maar werkte eigenlijk overal waar hij nodig was.

Aangetreden in 1951 was hij één van de medewerkers van het eerste uur, die er uiteindelijk maar liefst veertig jaar zou werken.

Na zijn initiële functie bij de Speeltuin ging hij bij het Theehuis aan de slag. In de jaren tachtig werd hij chef exploitatie en in mei 1990 volgt hij Lex Lemmens op als Hoofd Park in welke functie hij assistent was van directeur Operationele Zaken Antoine van Daele en bij zijn afwezigheid zijn vervanger was. Hij was verantwoordelijk voor de bewaking van de personeelsbegroting en de uitvoering en begeleiding van alle operationele afdelingen.

Sprangers woonde pal naast het park; zijn boerderij stond op een stuk grond dat onderdeel was van een aankoop door de Efteling om het grondbezit uit te breiden met 45 hectare.

Sprangers op een oude ansicht als hulpje bij de Ponymanege

Chris Sprangers was ook jarenlang voorzitter van de ondernemingsraad. In 1991, het jaar dat hij met de VUT ging, werd een boom naar hem vernoemd; de Chris Sprangers-boom staat tegenover de Meermin in het Ruigrijk. Op 28 januari 1991 doet het Brabants Dagblad uitgebreid verslag van zijn jubileumdag. Vele (oud)Eftelingers maakten hun opwachting bij de verschillende attracties.

Hij is één van de geïnterviewden in de jublieumdocumentaire 50 Jaar Sprookjes in de Efteling uit 2002. Op 24 mei 2016 overleed Chris Sprangers op 86-jarige leeftijd.