Henk Muller Kobold
De heer Muller Kobold in 1981
Muller Kobold in 1981
Volledige naam Henk Werner Muller Kobold
Geboren 13 jan 1937
In dienst 1974
Uit dienst 1 nov 1990
Beroep horecamanager
Nationaliteit Nederlands
Bekend als horeca-directeur 1974-1990
Personen


Henk Werner Muller Kobold (13 januari 1937) was des Eftelings (eerste) horecamanager van 1974 tot 1 november 1990.

Muller Kobold studeerde af in 1957 aan de Hotelschool in Den Haag, waarna hij aan de slag ging bij diverse hotels op St. Maarten en Aruba.[1] Toen hij terugkeerde naar Nederland werd hij hoofd van de horecasector van het Nederlands Congresgebouw.

In 1974 is de Efteling van danige omvang dat het dagelijkse parkbeheer uitgroeit boven het hoofd van de directeur, op dat moment Dries Boumans. Het bestuur roept de functie van horecamanager in het leven, neemt Muller Kobold aan en plaatst deze organisatorisch gezien naast de directeur.[2] Muller Kobold is belangrijk geweest bij het ontwikkelen van de Eftelingse horeca op het moment dat het park in een periode van snelle ontwikkeling zat.

Henk Muller Kobold vertelt in het blad Misset's Horeca van 1981 over zijn afdeling:

Onder het begrip horeca moet men bij de Efteling niet alleen denken aan de twee self-service café-restaurants en het bistro-restaurant, maar ook aan de veertien andere verkooppunten: kiosken voor snoep, frites en souvenirs, de poffertjeskraam bij de Python. De horeca heeft echter een dienende functie, is service, een onderdeel van het hele pakket dat de gast hier aantreft. Is zeker niet alleen een commercieel onderdeel. We vinden het dan ook helemaal niet bezwaarlijk dat de bezoeker zijn brood meeneemt en hier opeet. Ook in de prijsstelling komt dat tot uitdrukking.

In 1989 werd door directeur Paul Beck, die horeca erg belangrijk achtte, Antoine van Daele aangesteld als manager onder Muller Kobold om hem te ondersteunen. Al snel werd Van Daele echter benoemd tot Hoofd Operationele Zaken, waarmee de functies van HMK en hoofd park Lex Lemmens feitelijk overbodig werden. Henk Muller Kobold vertrok daarop in 1990 en ging hij aan de slag als zelfstandig horeca-adviseur.

Zie ook

  1. ’Alumni - Henk Muller Kobold’, hotelschool.nl, geraadpleegd februari 2020
  2. Henk vanden Diepstraten: De Efteling/Kroniek van een Sprookje. Baarn: Tirion (2002), p. 98