Boodschap 73x73.png

Niet te verwarren met Anoul Bouwman, architect van Villa Pardoes.

Dries Boumans
Boumans in het Sprookjesbos
Boumans in het Sprookjesbos
Volledige naam Andreas Maria Boumans
Alias Dries
Geboren 16 okt 1920
Overleden jun 1992
In dienst 1 juli 1970
Uit dienst 1975
Beroep Directeur
Personen

Andreas Maria (Dries) Boumans (Nijmegen, 16 oktober 1920 - juni 1992) was directeur van de Efteling van 1 juli 1970 tot 1 oktober 1974. Hij was de opvolger van Ab Diender waarmee het contract wegens omstandigheden was ontbonden.

In 1970 werd Boumans uit een groep van dertien sollicitanten geselecteerd als nieuwe directeur. Hij scoorde het beste op psychologische en zelfs grafologische testen.

Na de slechte ervaringen met Diender was ook de relatie tussen het stichtingsbestuur en Boumans stroef. In 1974 wordt maandenlang over zijn vertrek gesproken. Het bestuur schakelt een Rotterdams adviesbureau in dat adviseert Boumans ofwel te ontslaan, of naast hem een topfunctionaris te plaatsen die hem een jaar lang begeleidt bij de dagelijkse gang van zaken.[1] Dat laatste gebeurt en Herman ten Bruggencate wordt aangenomen. Tegelijkertijd wordt de functie horecamanager in het leven geroepen, die organisatorisch gezien naast in plaats van onder de directeur functioneert.

Een discussie over het inzetten van Eftelingmedewerkers voor een privéklusje van Boumans is de druppel die de emmer doet overlopen. Op 1 oktober van dat jaar wordt hij op non-actief gesteld, met behoud van salaris. Zijn taken worden overgenomen door Herman ten Bruggencate, die later officieel de functie van directeur krijgt. Nog tot in 1975 wordt er gesproken met Boumans over een afvloeiingsregeling.[2]

Boumans bij de opening van het Diorama
  1. ’Festival Tropicana in de Efteling’, Theater van het Sentiment, KRO, 14-08-2008
  2. Henk vanden Diepstraten: De Efteling/Kroniek van een Sprookje. Baarn: Tirion (2002), p. 98