"Efteling Park" op een wegwijzer nabij het Loonsche Land

Efteling Park is de aanduiding voor attractiepark 'De Efteling' binnen de Wereld van de Efteling. Het in Kaatsheuvel gelegen park ontvangt zo'n vijf miljoen bezoekers per jaar en is en nationaal en internationaal bekend en vermaard. Het is de best bezochte dagattractie van Nederland en behoort tot de top vijf pretparken in Europa.

Terminologie

De aanduiding 'Efteling Park' wordt met name gebruikt als er onderscheid nodig is tussen het daadwerkelijke attractiepark en bijvoorbeeld verblijfsaccommodatie van de Efteling. Je vindt de term op bordjes of in lemma's waarin het onderscheid relevant is tussen het fysieke park -de Efteling in enge zin- en het bredere begrip Efteling waaronder ook verblijfsaccommodaties, mediaproducties of de Efteling als organisatie te rekenen zijn. Indien er geen sprake is van ambiguïteit, wordt het attractiepark gewoon 'De Efteling' genoemd.

Het attractiepark

Ingang tot het Efteling Park

Het voor publiek toegankelijke deel van het attractiepark is 65 hectare groot. Het park is voor de bezoeker opgedeeld in vijf zogeheten rijken: Marerijk, Reizenrijk, Ruigrijk, Anderrijk en Fantasierijk. In elk rijk vind je attracties, horeca en souvenirverkooppunten. Ook zijn er entertainment en shows. Die laatste worden aangeduid als parkshows, dit ter onderscheid van bijvoorbeeld musicals in het Efteling Theater dat niet tot het attractiepark behoort.

Onder Geschiedenis van de Efteling vind je alles over de historie van het attractiepark.

Wereld van de Efteling

'Park' aangeduid als één van de onderdelen van de Wereld van de Efteling

Het park en de daar omringende faciliteiten zoals Efteling Hotel, Bosrijk, Loonsche Land en Efteling Theater worden gezamenlijk aangeduid als de Wereld van de Efteling (resort).

Het attractiepark is het oudste en belangrijkste onderdeel daarvan en wordt ook wel de 'parel' van de Efteling-organisatie genoemd. De Efteling heeft uitgesproken dat dit ook zeker zo blijft en dat randverschijnselen zoals het ontwikkelen van een hotel en vakantieparken, maar ook bijvoorbeeld eigen mediaproducties, geen doel op zich zijn maar allemaal uiteindelijk streven meer bezoekers naar het attractiepark te trekken. Enige uitzondering hierop was jarenlang het Efteling Golfpark, dat een hele eigen doelgroep bediende en weinig tot geen relatie met het Efteling Park had. Het is dan ook per eind 2020 afgestoten en zal uiterlijk 2034 opgeheven worden.