Parkshow is de benaming die de Efteling gebruikt voor de grootste vorm van theater binnen het park. De parkshows behoren, in tegenstelling tot de avondvullende musicals in het Efteling Theater, tot het aanbod van attracties. Er hoeft dus niet apart betaald te worden voor deze voorstellingen en ze zijn op gezette tijden te bezoeken tijdens parkuren.

Sinds 1989 zijn er in de Efteling parkshows in het hoogseizoen. Vanaf 1996 is de parkshow het hele seizoen te bezoeken. In 1998 wordt het Openluchttheater in het Sprookjesbos geopend. De voorstellingen hier worden sinds het Efteling Theater enkel voor betaalde musicals in gebruik is, ook parkshows genoemd.

Geschiedenis

Shows in het Zomertheater

Een tent bovenop het Theater in de jaren negentig

Eind jaren tachtig wil de Efteling structuur en regelmaat in het aanbod van entertainment brengen en een centrale plek realiseren waar jaarlijks shows in het hoogseizoen kunnen plaatsvinden. Een idee van Marc Taminiau om in 1987 een Arabische Show op te voeren in een tent op de Speelweide wordt afgeketst, maar het is goed mogelijk dat dit idee wel het balletje laat rollen. Als locatie voor een vaste tent voor shows wordt echter niet één van de vele grasvelden in het park aangewezen, maar het bassin van het openluchtzwembad. Door onder andere gebrek aan populariteit moet het bad verdwijnen, en het verlies wordt meteen omgezet in een aanvulling op het aanbod door er een tijdelijke tent te plaatsen: het Efteling Zomertheater is geboren.

In 1989 mag de internationale jeugdgroep Up with People daar tijdens de zomermaanden haar swingende kunsten vertonen. Een jaar later wordt er, naar aanleiding van het jaarthema van 1990, een Russische show opgevoerd en in het jubileumjaar 1992 is er de Efteling Zomerijsshow te beleven. Al deze producties worden ingekocht en staan enkel in de zomermaanden op het programma. Een omslag is te ontdekken wanneer in 1994 een Efteling-character een rol krijgt in de parkshow in de vorm van Showtime met Pardoes, een show die overigens een zeer primitieve (en waarschijnlijk de eerste) versie van het achtergrondverhaal van Pardoes vertelde. In datzelfde jaar staan elders Samson & Gert in de Efteling te zingen; twee grote shows in één seizoen. Het tweetal uit België staat ook het daarop volgende jaar in de Efteling, maar dan in het Zomertheater. De magiër Marco Tempest zou met zijn eigen show Magic voor de volgende eeuw de andere helft van de zomer van 1995 daar staan, maar deze voorstellingen werden door het constant mislukken van de goochelacts vervangen door extra shows van de hond en zijn baas.

De Sprookjesshow

De gevel van het Theater tijdens de Sprookjesshow in 1996

De eerste grote productie die het gehele seizoen in de Efteling te zien is, drie maal per dag (in hoogseizoen vier keer), komt in het jaar 1996. Dan staat de eerste Sprookjesshow op het toneel. De show wordt in coproductie gemaakt tussen de Efteling en Bob Bouber met decors en kleding uit het eigen atelier. De naam van de tent in het Ruigrijk verandert dan naar het algemener klinkende Efteling Theater.

Na twee succesvolle jaren wordt de show opgevolgd door een tweede Sprookjesshow, een coproductie tussen de Efteling en Wentink Events. De show wordt maar liefst vier jaar lang opgevoerd en kent een enorme populariteit. Dat blijkt onder andere uit enquêtes die het park onder de bezoekers houdt, waarbij de favoriete attractie Droomvlucht bijna van de troon gestoten wordt, en de internationale erkenning die in 1999 verkregen wordt door het winnen van de Big E Award, een door de IAAPA uitgegeven prijs voor de beste show in een attractiepark ter wereld. In 2001 ontvangt ook de ijsshow Efteling on Ice deze prijs. Deze show wordt dan opgevoerd op de Speelweide.

Het nieuwe theater

Het nieuwe 'Efteling Theater'

Bij het vijftigjarig bestaan van de Efteling wordt een professioneel theatergebouw gerealiseerd. Het staat tijdens de eerste jaren bekend als het Efteling Theater, zoals ook de tent op de Zonneweide werd genoemd, en heeft een hybride functie: tijdens het zomerseizoen staan er parkshows op de planken, tijdens de winters spelen er avondvullende musicalproducties waar apart voor betaald moet worden. In 2008 verandert de naam kort naar 'Theater de Efteling' en vanaf dat moment zijn er geen parkshows meer te zien in het gebouw.

De eerste parkshow die er wordt gehouden is de Wonderlijke Efteling Show, de opvolger van de laatste Sprookjesshow, maar in plaats van drie sprookjes worden er twee uitgebeeld. In de show is een hoofdrol weggelegd voor de bekende illusionist Hans Klok. Hij speelt echter maar één seizoen in de show, voor de jaren 2003 en 2004 wordt hij opgevolgd door Christian Farla. De show ondervindt dan ook enkele wijzigingen, waaronder dansscènes op blije nummers door figuren uit het sprookje van Sneeuwwitje. De 40 minuten durende show staat vier maal per dag op de planken (tijdens hoogseizoen vijf maal) en ontvangt eveneens een Big-E Award.

Tijdens de winter van 2002-2003 probeert het park tevens om het theater ook tijdens de winter in te zetten voor een parkshow. Het resultaat is Pardoes en het Kinder Winter Wonderfeest. In de wintermaanden in opvolgende jaren wordt het theater gebruikt voor avondvullende musicals.

De samenwerking met Wentink Events wordt eind 2004 beëindigd. In 2005 wordt samen met Studio 100 een show geschreven rondom de sprookjesschrijver Hans Christian Andersen. De show, die weer gewoon Sprookjesshow heet staat voor twee jaar op de planken. De laatste parkshow die zich in het Efteling Theater mag begeven is Tika is Jarig van V&V Entertainment, die gebaseerd is op de musical die twee jaar eerder in het theater stond welke weer gebaseerd was op de tv-serie uit de jaren zeventig: Ti-ta-tovenaar.

Kleinschaliger entertainment als parkshow

Koffers vol herinnering, een kleine act in 2010
De Grobbebollen als handpoppen in het park

In 2008 fungeert het theater niet meer voor parkshows en wordt er veel kleinschalig straatentertainment ingezet. De show Sprookjesboom: Er was eens in het Sprookjesbostheater die vanaf 2007 onderdeel werd van het vaste entertainment, krijgt een nieuwe voorstelling en wordt aangeprezen als parkshow.

In augustus gaat Circus Anton Pieck in première in een grote circustent in de uithoek van het Anton Pieckplein. De show, met een capaciteit voor 350 personen per voorstelling, is mateloos populair en in 2009 keert de show terug met grotere capaciteit op de speelweide in Reizenrijk. Tegelijk komt er een nieuwe Sprookjesboomshow in het Sprookjesbostheater, maar het aantal straattheateracts neemt af. Nieuw in het entertainmentaanbod zijn typetjes van Jeroen Verheij als de Statige Stuurman en Nadir de Kwakzalver en de verschillende TiTaTovenaar-acts.

De parkshow Tika is Jarig uit 2007 zorgt voor een reeks aan TiTatovenaar-entertainment. Het is, na Sprookjesboom, de tweede keer dat de Efteling een eigen merk zeer sterk in het eigen entertainmentaanbod mengt. De franchise wordt gebruikt voor een door de Efteling zelf gemaakte tv-serie en individueel theater in het park zelf, waaronder TiTaToverDisco (Winter Efteling 2008-2009) Grobbebollen ontmoeten en begroeten (2009) en TiTaToverfeest (2009) en het laatste entertainment in het thema van TiTaTovenaar in 2010: Grobbebollenlol.

Vanaf 2008 werkt de Efteling lange tijd aan de ontwikkeling van Theater Anderrijk, een openluchttheater tegenover het Seylend Fregat, om toch een volwaardig entertainmentaanbod te behouden na het verlies van het Efteling Theater in het parkaanbod. Jeroen Zwartjes laat weten dat het project gepland staat voor 2009. In hetzelfde interview wordt gesproken over een kleinschalig theater in Ruigrijk en het overkappen van het Sprookjesboomtheater, waardoor het geheel niet meer afhankelijk is van het weer. Met de ontwikkeling van Raveleijn krijgen de projecten echter steeds minder prioriteit en uiteindelijk belanden de plannen in de koelkast.

Raveleijn

De Raveleijnshow in 2011

Met de voorbereidingen van de parkshow Raveleijn wordt in 2009 begonnen nadat de Efteling het openluchttheater aan het oorspronkelijk plan voor een nieuw kantoor heeft toegevoegd. Belangrijke speerpunten zijn o.a. de hoge capaciteit, het geschikt zijn voor een breed publiek én het koppelen aan een verhaal met bijkomstige mediaproducties en merchandise-uitgaven. Vrijwel meteen richt de Efteling haar pijlen op een eigen stuntshow, met paarden en vechtende ruiters. De Efteling vraagt Paul van Loon een verhaal te schrijven, dat de basis moet vormen voor een parkshow, geproduceerd door Constant in Beweging. In april 2011 gaat Raveleijn in première. De show wordt niet goed ontvangen bij het publiek en met enkele kleinere aanpassingen in de daaropvolgende maanden zorgt de Efteling toch voor gevulde tribunes. Het idee is om de show een aantal jaar te laten draaien om vervolgens een nieuwe voorstelling voor de arena te schrijven.

Vanaf mei 2013 draait een nieuwe show in het theater, gebaseerd op het bestaande verhaal, maar met een nieuwe uitbeelding van producent Puy du Fou.

In mei 2012 opent Aquanura, een watershow die de dagafsluiter moet vormen voor zevenduizend Eftelingbezoekers per voorstelling. In samenwerking met 's werelds grootste watershow-producent WET zorgt de Efteling voor een show die vanaf de première al bijzonder goed beoordeeld wordt. Alhoewel de show niet wordt gecommuniceerd als een parkshow, zorgt die wel voor een grote uitbreiding in het showaanbod.

Overzicht van parkshows

De volgende parkshows zijn in de Efteling de revue gepasseerd: