Logo van Circus Anton Pieck

Circus Anton Pieck was een parkshow die van 29 augustus tot 26 oktober 2008 en van 13 juni tot 1 november 2009 werd opgevoerd. De voorstelling duurde 25 minuten en vertelt het verhaal van het wel en wee van een Circusfamilie.

De show vond anderhalf jaar lang plaats in een circustent in de uithoek van het Anton Pieckplein, naast het Lavenlaar. Tijdens de Zeven Mijls Zomer voorafgaand aan de première stond de tent er al en werd hierin de jongleerworkshop ‘Jong Geleerd’ gehouden. In het naseizoen van 2009 werd de tent in het IJs Pret Paleis opgebouwd met een hogere capaciteit.

De voorstelling

De show begint met Ramón Hopman, gekleed als Eftelingmedewerker Raymond de prullenman, die ondanks zijn leuke werk in de Efteling het liefst bij het circus zou gaan. De circusdirecteur (Bert Simhoffer) moet daar niets van weten en hij vindt de prullenman maar een irritant mannetje, dat nergens voor geschikt is. Dat blijkt ook tijdens de circusvoorstelling, die tussen het verhaal door gewoon doorgaat. De prullenman weet alle acts te verprutsen, maar juist daardoor wordt hij aan het einde gevraagd om zich als clown aan te sluiten bij de circusfamilie.

Cast

 • Ramón Hopman - Personeelslid/Clown Raymond
 • Bert Simhoffer - Circusdirecteur
 • Eric Niemen - Koordanser Lorenzo
 • Adamo Niemen - Vader koordanser
 • Lena Gutschank - Dolphina, (Hoepelact 2008)
 • Marijke - Dolphina (Hoepelact 2009 Marerijk/Reizenrijk)
 • Verena - Dolphina (Hoepelact 2009 Reizenrijk)
 • Pascale Sanger - Marie Clodette (Hondenact 2008)
 • Mike Sanger - Gregor Knak (Hondenact 2008)
 • Lisa Lefever - Marie Clodette (Bordenact 2009)
 • René Meyer - Gregor Knak (Bordenact 2009)

Verschil in shows

Het verschil in de shows in 2008 en 2009 was de inhoud van de derde act; in 2008 voerde 'Gregor Knak en Marie Clodette' een hondenact op waarbij twee honden verschillende kunstjes opvoerden in de piste. De acteurs die de show uitvoerden waren voor het jaar 2009 al elders geboekt, en dus moest er een andere act gezocht worden. Uiteindelijk koos de Efteling voor een bordenact, waarbij een man meerdere borden tegelijk op stokjes liet draaien.

Een ander verschil was de opening van de show. Terwijl in 2008 bij aanvang van de show alleen muziek klonk, was er in 2009 ook een ladderact te zien, waarin Gregor Knak probeerde de defecte lamp in de kroonluchter boven de piste te vervangen. Het dommige personeelslid, gespeeld door Ramón Hopman, moest de ladder vasthouden maar liet in al zijn enthousiasme de ladder toch los, waardoor Gregor Knak op de ladder moest balanceren om niet te vallen.

Productie

Ontwerp voor het Circus

Circus Anton Pieck is geproduceerd door 'Constant in Beweging' en is speciaal geschreven en gecomponeerd voor de Efteling door Erik Brey (die dat jaar ook de rol van TiTaTovenaar speelde in de gelijknamige tv-serie van de Efteling). Het decor van het circus is ingekocht bij de Decoration Factory. Het ontwerp van de kostuums is gebaseerd op originele tekeningen van Anton Pieck.

De capaciteit van het Circus Anton Pieck op de eerste locatie, in de circustent in het Marerijk, was 350 bezoekers per voorstelling. Op de locatie in de tent in Reizenrijk was de capaciteit 1000 bezoekers per voorstelling.

Genomineerd voor Big E Award

Circus Anton Pieck werd eind 2009 genomineerd voor de Big E Award. De Big E Award is voor de beste park-entertainmentproductie ter wereld en is een initiatief van de IAAPA. Uiteindelijk bleef het bij een nominatie.