De Melodijn in 2003
De Melodijn in 2008 bij Circus Anton Pieck

De Melodijn is een straatdraaiorgel dat tussen 2003 en 2009 in het Marerijk aanwezig was. Door zijn verplaatsbaarheid is het op meerdere locaties ingezet, maar meestentijds daarvan kon men het vinden onder de overkapping voor de deur van het Victoriaans Theater.

Het orgel werd oorspronkelijk gebouwd door de bekende draaiorgelbouwer Henk Veeningen uit De Wijk om dienst te doen in Jeruzalem, maar deze levering werd uiteindelijk geannuleerd wegens de gespannen situatie aldaar. Het orgel, toen nog zonder front, werd vervolgens verkocht aan de Efteling. Jetse de Boer schilderde het front naar een ontwerp van Ton van de Ven, gebruikmakend van de bekende Pieckse basiskleuren. Het ontwerp voorziet in twee krullende E's als verwijzing naar de eigenaar. De driewielige orgelkar is door P. Stolk vervaardigd naar een authentiek model.

Sinds 2009 is De Melodijn niet meer regelmatig in gebruik, naar verluidt omdat het te onveilig zou zijn en hij een technisch mankement zou hebben. Hij wordt echter incidenteel nog ingezet, bijvoorbeeld bij evenementen.

Verwijzingen
  • Kwartaalblad Kring van Draaiorgelvrienden
  • Marc Veeningen: Orgelsprookjes van de Efteling. Het Pierement, januari 2014.