Pieckse kleuren

De Pieckkleuren of Pieckse kleuren vormen een kleurenpalet van drie hoofdkleuren (en subtiele variaties) dat veel gebruikt wordt in de Efteling, en dan met name in het Sprookjesbos en het Marerijk. De tinten werden (uiteraard) geïntroduceerd door Anton Pieck.

De drie hoofdkleuren zijn Piecks blauw (ook wel benoemd als Piecks groen doordat de tint tussen blauw en groen zweeft), Piecks rood en Piecks geel (een kleur dicht bij beige). De kleuren lijken echter geenszins op de drie primaire kleuren, maar moeten ogen alsof ze oud en door de zon vervaagd zijn. Dit contrasteert wel met de staat van het schilderwerk. Dit is doorgaans spic en span; de dikke, glanzende laklagen in topconditie zijn befaamd onder Eftelingliefhebbers.

Een wel erg massale toepassing van één van de Pieckkleuren vinden we bij Baron 1898, waar B&M in 2014 de complete baan, inclusief supports, leverde in de bekende vale blauw/groene tint.

Ton van de Ven introduceerde in zijn ontwerpen veel nieuwe tinten binnen het park, die echter vaak op een zelfde manier gemengd lijken te zijn met veel grijs, waardoor ze vaal maar stijlvol ogen en passen binnen het Pieckse palet. Hierbij valt bijvoorbeeld te denken aan het kleurenschema van de kassa's en gastenservice onder het Huis van de Vijf Zintuigen en in de rest van het entreegebied.