Een bordje in Pieckse kleuren

De Pieckkleuren of Pieckse kleuren vormen een kleurenpalet van drie hoofdkleuren (en subtiele variaties) dat veel gebruikt wordt in de Efteling, en dan met name in het Sprookjesbos en het Marerijk. De tinten werden (uiteraard) geïntroduceerd door Anton Pieck.

De drie hoofdkleuren zijn Piecks blauw (ook wel Piecks groen genoemd doordat de tint tussen blauw en groen in zit), Piecks rood en Piecks geel (een kleur dicht bij beige), en komen uit de Sikkens kleurenwaaier. De tinten lijken echter geenszins op de drie primaire kleuren, maar moeten ogen alsof ze oud en door de zon vervaagd zijn. Dit contrasteert wel met de staat van het schilderwerk. Dit is doorgaans spic en span; de dikke, glanzende laklagen in topconditie zijn befaamd onder Eftelingliefhebbers.

Toepassingen

Combinaties van de drie kleuren komen we veel tegen in het park. Onder andere de kleding van Langnek en Kleine Boodschap, het exterieur van horeca als Den Suykerbuyk en attracties als de Anton Pieckcarrousel en Stoomtrein Aagje en Station Marerijk zijn klassieke voorbeelden.

Een erg massale toepassing van één van de Pieckkleuren vinden we bij Baron 1898, waar B&M in 2014 de complete baan, inclusief supports, leverde in de bekende vale blauw/groene tint.

Kleurcodes

Piecks rood is Sikkens C4.40.30 (≈PMS 187C) Piecks blauw is Sikkens P0.10.50 (≈PMS 5405C) Piecks geel is Sikkens F6.20.60 (≈PMS 141C)

[1]

Andere kleuren

Ton van de Ven introduceerde in zijn ontwerpen veel nieuwe tinten binnen het park, die echter vaak op een zelfde manier gemengd lijken te zijn met veel grijs, waardoor ze vaal maar stijlvol ogen en passen binnen het Pieckse palet. Hierbij valt bijvoorbeeld te denken aan het kleurenschema van de kassa's en gastenservice onder het Huis van de Vijf Zintuigen en in de rest van het entreegebied.

  1. Interne richtlijnen kleurgebruik Efteling, beschikbaar gesteld aan Eftepedia