Jeroen Zwartjes
Jeroen Zwartjes bij Raveleijn
Zwartjes in 2011
Volledige naam Jeroen Zwartjes
In dienst augustus 2003
Uit dienst november 2019
Beroep manager entertainment en theaterproducties
Nationaliteit Nederlands
Bekend als hoofd entertainment
Personen

Jeroen Zwartjes was tussen 2003 en 2019 verantwoordelijk voor live-entertainment bij de Efteling. In augustus 2003 kwam Zwartjes in dienst als hoofd entertainment en tot 1 juni 2018 was hij manager Live Entertainment & Theaterproducties. Na een reorganisatie in dat jaar werd hij nog even 'concept-specialist' Live Entertainment bij de Efteling, om per november 2019 bij de organisatie te vertrekken.

Efteling-carrière

Zwartjes kwam in 1996 voor het eerst in aanraking met de Efteling toen hij samen met Dennis Bots zijn afstudeerfilm van de Nederlandse Film en Televisie Academie maakte. De film, Hugo, ging over het achtergrondverhaal van de Bokkenrijders, en daarmee ook over het achtergrondverhaal van Villa Volta. De film werd in samenwerking met de Efteling gemaakt. Zwartjes en Bots lieten zich leiden door het verhaal en de ontwerpen van de attractie.

Na zijn afstuderen ging hij aan de slag als entertainment-manager bij het Dolfinarium in Harderwijk. Per 2001 werd hij uitvoerend producent bij Esther Bronkhorst events om in augustus 2003 in dienst te komen bij de Efteling als hoofd entertainment. Hij volgde Henk Merkelbach op, die het jaar ervoor was overleden.

Toen de afdeling Entertainment werd gesplitst in een afdeling Live-entertainment en een afdeling Theaterproducties werd hij benoemd als manager Live Entertainment & Theaterproducties. Onder leiding van Zwartjes werd het Efteling Theater een plek voor (familie-)musicalproducties en werd de permanente parkshow Raveleijn gelanceerd. In juni 2018 werd er een nieuwe managementstructuur ingevoerd waarna Zwartjes verder ging als concept-specialist Live Entertainment, een functie direct onder creatief directeur Olaf Vugts. Eind 2019 trad Zwartjes na zestien jaar uit dienst.