Langnek en Benjamin (2008)

Sprookjesboom: Er was eens was een serie parkshows in het teken van Sprookjesboom die tussen 2007 en 2017 in het Openluchttheater speelden.

De serie bestond uit in opzet en uitvoering gelijke shows die door de seizoenen heen zijn aangepast wat betreft verhaal en karakters. In het Openluchttheater bespelen twee acteurs elk twee Sprookjesboom-handpoppen die gedurende twintig minuten een avontuur beleven of een liedje zingen. De Sprookjesboom zelf is niet te zien, maar zijn stem is wel te horen. De voorstelling vond vier keer per dag plaats. Bij regen waren de Sprookjesboomfiguren te ontmoeten bij het Carrouselpaleis of in het Witte Paard.

Draak en Assepoester (2009)

De allereerste show, Er was eens I, draaide van 1 april 2007 tot 6 juli 2007. In die show speelden Langnek, Wolf, Klein Duimpje en Heks (alle op dat moment bestaande figuren). In de tweede show vanaf 7 juli dat jaar waren Kabouter Ko en Draak voor het eerst te zien. Aan het begin van seizoen 2008 was er een voorstelling met de nieuwe figuren Roodkapje en Fakir. Op 7 juli 2008 ging een nieuwe versie in première met de nieuwe poppen Ezeltje Strek Je en Geitje Benjamin, met als thema 'verstoppen'. Aan het begin van seizoen 2009 was Assepoester voor het eerst te zien.

Het Geheim van Draak (2014)

In 2009 en 2010 heette de voorstelling Sprookjesboom Zangkampioen en werd er een wedstrijd gehouden waarin de figuren hun uit de serie bekende liedjes zongen en het publiek mocht bepalen wie de winnaar was. Tijdens de Week van de Alfabetisering in het najaar van 2013 en 2014 was er een speciale editie van de show getiteld Het geheim van Draak.

De muziek werd gecomponeerd door René Merkelbach, het ontwerp en productie van de poppen kwam van Eric Slabbers en de show wordt geproduceerd door Fable Factory.

Na tien jaar werd in 2017 de show opgevolgd door de veel gelijkenissen vertonende Sprookjesboom Show.

Fragment uit 2007
Complete voorstelling uit 2012