Opening door minister Bussemaker, Draak en Prinses Laurentien

De Week van de Alfabetisering werd in september 2013 afgetrapt in de Efteling, waarna er vier weken lang activiteiten omtrent geletterdheid in het park plaatsvonden. De Week van de Alfabetisering is een jaarlijks, landelijk evenement. Organisator Stichting Lezen & Schrijven werkte voor deze negende editie samen met de Efteling.[1]

In september 2014, 2015 en 2016 werd de samenwerking voortgezet met een aantal van dezelfde activiteiten.

Editie 2013

Het Taal Doe-boekje, editie 2013

De eerste samenwerking tussen de Efteling en de stichting was in 2013. Naast diverse Efteling-activiteiten werd ook de landelijke aftrap voor de week in de Efteling verricht.

Aftrap

De aftrap had plaats op 9 september met de uitreiking van de Alfabetiseringsprijzen 2013 in het Fata Morgana Paleis. De bijeenkomst zelf werd geopend door Anita Witzier, waarna minister Bussemaker van OCW de Week van de Alfabetisering officieel opende. Na een intermezzo door Paul van Loon werden de Nationale Alfabetiseringsprijzen uitgereikt door Prinses Laurentien en de minister.

In de vier weken daarop, tot en met 6 oktober, werd op verschillende manieren in de Efteling aandacht besteed aan alfabetisering.

Speciale parkshow

Gedurende de hele periode speelde in het Sprookjesboom Theater niet de reguliere Sprookjesboom-parkshow maar het speciaal geschreven verhaal Het geheim van Draak. De show ging over Draak die steeds smoesjes verzint als het op lezen of schrijven aan komt. De show was in deze periode vier keer per dag te zien in het openluchttheater in het Sprookjesbos.

Taal Doe-boekjes

Color Dance op de Brink

De Efteling deelde in deze periode een speciaal Taal Doe-boekje uit aan bezoekers, met daarin taalspelletjes, een speurtocht in het Sprookjesbos, maar ook informatie over laaggeletterdheid in Nederland. Het boekje bevatte, ironisch gezien, enkele taalfouten.[2]

Bekende Nederlanders lezen voor in de Efteling

Op de zondagen 15, 22 en 29 september en op 6 oktober, lazen verschillende bekende Nederlanders voor in het openluchttheater in het Sprookjesbos: Frank Groothof, Curt Fortin, Sylvia Vanden Heede, Jeroen Kramer, Fahd Lahrzaoui, Joris Lutz, Lucille Werner, Tjibbe Veldkamp, Dolores Leeuwin en Paul van Loon, met als afsluiter op 6 oktober een voorleessessie door Prinses Laurentien, voorzitter van Stichting Lezen & Schrijven.

Color Dance

Het Taal Doe-boekje, editie 2014

De Taalweken worden op 6 oktober afgesloten met een zogenaamde Color Dance op de Brink, waarbij honderden kinderen en hun ouders elkaar in witte shirts bestrooiden met kleurenpoeder. De organisatie verkeek zich op het aantal deelnemers: er waren vijfhonderd shirts beschikbaar gesteld, maar dat bleek veel te weinig.[3]

Editie 2014

De samenwerking was een succes en in 2014 werd het evenement nog eens dunnetjes overgedaan. Vier weken lang, van 8 september tot 5 oktober, ontvangen bezoekers een nieuwe editie van het boekje met taalspelletjes.

De speciale Sprookjesboomshow Het geheim van Draak was ook de gehele periode vier keer per dag te zien in het Openluchttheater, en elk weekend werd er aansluitend op de show voorgelezen door diverse bekende Nederlanders.

Als afsluiter wordt op zondag 5 oktober het boek De Sprookjessprokkelaar gepresenteerd, geschreven door Paul van Loon en Prinses Laurentien.

Editie 2015

Opening editie 2015

Op 7 september 2015 opent de Sprookjessprokkelaar samen met voorzitter van de stichting Lezen en Schrijven, Marja van Bijsterveldt, en prinses Laurentien de Week van de Alfabetisering op het Binnenhof in Den Haag.

In de drie weekenden van september die erop volgen wordt er weer door bekende Nederlanders voorgelezen in de Efteling. Op zondag 4 oktober lezen Prinses Laurentien en Paul van Loon voor uit De Sprookjessprokkelaar. Ook is er weer een taal-doeboekje.

In het Openluchttheater is een nieuwe variatie op de parkshows van vorige jaren te zien: Een ontmoeting met De Sprookjessprokkelaar. Draak verzint smoesjes als hij iets moet voorlezen in het kader van 'Sprookjes Voorleesdag'. De Sprookjessprokkelaar weet gelukkig raad.

Editie 2016

In 2016 werd het evenement van 5 september tot 2 oktober gehouden. Er is weer een nieuw taal-doeboekje. Het format van 2015 wordt gevolgd, met het voorlezen door BN'ers in de weekenden, bezoek van prinses Laurentien en Paul van Loon, en dezelfde parkshow Sprookjesboom ontmoet Sprookjessprokkelaar.